2017-01-19 19:31

ECONOMIE


Fondul Proprietatea ar vrea să cumpere acţiuni la Romtelecom. OTE îşi prezintă azi oferta pentru pachetul de 39%

 |  17:32
Fondul Proprietatea ar vrea să cumpere acţiuni la Romtelecom. OTE  îşi prezintă azi oferta pentru pachetul de 39%
Fondul Proprietatea s-ar fi arătat interesat să cumpere pachete de acţiuni lacel mai mare operator de telefonie fixă din România, compania Romtelecom,potrivit unor surse ministeriale. Astăzi, după trei amânări succesive, grupulelen OTE va prezenta oferta de cumpărare a pachetului de 46% din acţiunile Romtelecom pe care îl maideţine statul român. Ministrul comunicaţiilor, Valerian Vreme, a declarat înrepetate rânduri că Guvernul doreşte să obţină circa un miliard de euro perespectivele acţiuni, însă oferta grecilor se pare că va fi mult mai mică. DacăGuvernul o va considera nesatisfăcătoare, acţiunile respective vor fi listatela bursă.

"În afară de Fondul Proprietatea au mai existat şialte companii interesate, însă acestea voiau doar 5-10% din acţiunile deţinutede statul român la Romtelecom", spun sursele citate de NewsIn. De altfel,ministrul român al comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Valerian Vreme, urmează să se întâlnească astăzi laBucureşti cu preşedintele grupului elen OTE, Michael Tsamaz, care vine înRomânia pentru a prezenta autorităţilor române oferta de vânzare a acţiunilorpe care statul român le mai deţine la Romtelecom. Totodată, potrivit lui Vreme,societatea RCS&RDS a făcut o ofertă pentru preluarea celor aproape 46% deacţiuni pe care Ministerul Comunicaţiilor le deţine la Romtelecom. "Încazul în care nu ajungem la o înţelegere cu acţionarul majoritar al Romtelecom,grupul grecesc OTE, aş prefera listarea Romtelecom", declara ministrulValerian Vreme, săptămâna trecută.

“Nu vom facevânzarea oricum şi la orice preţ. Nu suntem presaţi de nici un timp. Acţiunileau o valoare de piaţă de un miliard de euro. Vrem să vindem cu un miliard deeuro şi aşteptăm oferte. Dreptul de preempţiune, conform contractului, îl arefirma OTE, acţionar majoritar Romtelecom. Ei trebuie să ne dea oferta lor pânăla sfârşitul anului şi, în funcţie de asta, vindem sau mergem pe bursă”, adeclarat Valerian Vreme.

Surse din piaţă, citate de HotNews, au precizat zileletrecute că oferta OTE nu ar depăşivaloarea de 350 milioane de euro.

Potrivitsecretarului de stat în Ministerul Comunicaţiilor, Marius Fecioru, dupăprezentarea ofertei OTE, ministerul va demara propria evaluare a pachetului deacţiuni şi în funcţie de rezultat ar urma vânzarea sau listarea treptată peBursa de Valori Bucureşti a pachetului de acţiuni deţinut de stat laRomtelecom, cu un preţ minim de pornire. “Pachetele care ar putea fi scoase pebursă sunt de maxim 7,5% din acţiuni", a spus Fecioru.

Pe lângă alţiinvestitori privaţi, şi compania RCS&RDS şi-ar fi exprimat intenţia de acumpăra cel puţin un pachet de acţiuni Romtelecom în cazul în care acesta ar filistat pe bursă.

Statul român a anunţat în luna noiembrie a anului trecutcă intenţionează să valorifice pachetul de acţiuni de 46% deţinut în cadrulRomtelecom şi i-a invitat pe reprezentanţii OTE, acţionarul majoritar în cadruloperatorului, să vină cu o ofertă de preţ în acest sens până la sfârşitul lui2010. În luna decembrie însă, oficialii OTE au cerut o prelungire cu trei lunia termenului-limită până la care pot depune această ofertă. Ulterior, aceştiaau solicitat încă o amânare până la sfârşitul lunii mai din acest an.

Acţionarii Romtelecom sunt OTE, principalul operator detelecomunicaţii din Grecia, cu 54,01% şi Ministerul Comunicaţiilor şi SocietăţiiInformaţionale (MCSI), 45,99%. Operatorul german de comunicaţii Deutsche Telekomdeţine o participaţie de 30% la compania OTE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image