2017-01-22 20:32


Fondul Proprietatea îşi scoate acţiunile la vânzare

 |  21:00
Fondul Proprietatea îşi scoate acţiunile la vânzare

Fondul Proprietatea (FP) intenţionează să vândă, în acest an, o parte din acţiunile deţinute la companiile energetice din portofoliu. Pe de altă parte, reprezentanţii Fondului atrag atenţia că Guvernul trebuie să ia măsuri care să ducă la transparentizarea activităţii companiilor unde statul este proprietarul principal şi la care FP este acţionar.

Pentru 2012, Fondul Proprietatea preconizează ca unele dintre acţiunile pe care le deţine la companiile de gaze naturale şi electricitate să fie vândute, a declarat, miercuri, managerul Fondului, Greg Konieczny. „Dacă mă întrebaţi pe mine, tot ce avem este de vânzare. Intenţionăm să explorăm posibilităţile de a vinde participaţii în acest an. Sunt companii din sectorul gazelor şi electricitate, distribuitori şi furnizori. Vom face un anunţ când va fi cazul”, a declarat Konieczny prezent la BVBla aniversarea unui an de la listarea Fondului Proprietatea.

FP deţine participaţii la unele dintre cele mai importante companii la care statul este acţionar majoritar, printre care Enel Distribuţie Muntenia, GDF Suez Energy România, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, OMV Petrom, Transgaz şi Romgaz.

Americanii cred în euro

Mark Mobius, preşedinte executiv Franklin Templeton Emerging Markets (n.r. – administratorul FP), a declarat, tot la BVB, că nu se aşteaptă ca ofertele pe care statul român le va derula în acest an la bursă să fie afectate negativ de situaţia economică actuală din Europa, care urmează să se îmbunătăţească. „Nu văd să fie o problemă pentru ofertele din România, pentru că liderii europeni vor găsi o soluţie la problemele actuale. Cred că situaţia în Europa nu este aşa de rea cum o prezintă media. UE este puternică şi euro va fi mai puternic. La nivel global, masa de bani pentru a fi investiţii a crescut, nu a scăzut. Nu cred că este o criză de bani, ci de oportunităţi”, a spus Mobius.

Transparenţă în managementul firmelor

Cât priveşte listarea unor pachete de acţiuni deţinute de stat la companii care intră şi în portofoliul Fondului, reprezentanţii acestuia consideră că ar avea un impact pozitiv asupra societăţilor. „Nu avem garanţia că listarea la bursă duce la creşterea preţului. Combinaţia între listare, care presupune creşterea transparenţei managementului companiilor, şi aplicarea normelor de guvernare corporatistă va duce la îmbunătăţirea activităţii societăţilor, care, în acest fel, vor beneficia şi de bani pentru investiţii”, a adăugat Mark Mobius. De altfel, reprezentanţii Fondului au pus mare accent pe aplicarea acestor măsuri de guvernare corporatistă, pe care Guvernul a agreat-o, pentru că, în acest fel, managementul companiilor va fi extrem de transparent, mai ales că implică şi angrenarea managerilor privaţi în conducerea firmelor.

FP este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. La ora actuală, acţiunile FP sunt cu 60% sub activul net pe acţiune.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-05-22

TAGURI: fondul proprietatea, actiuni, vanzareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image