2017-01-24 11:11


FP riscă să rămână fără Franklin Templeton

 |  21:00
FP riscă să rămână fără Franklin Templeton

Franklin Templeton este în situaţia de a pierde şefia Fondului Proprietatea (FP), după ce Tribunalul Bucureşti a decis că nu au fost îndeplinite unele acte procedurale la preluarea administrării fondului. Hotărârea, deşi executivă, mai poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

“Prin hotărârea pronunţată în data de 21 decembrie 2011, Tribunalul Bucureşti a admis în parte cererea formulată de reclamanta Ioana Sfîrăială, de constatare a nulităţii absolute a hotărârii 1 din 6 septembrie 2010 a Adunării Generale Extraordinare ale Acţionarilor (AGEA) a Fondului Proprietatea, prin care au fost schimbate actele constitutive şi a fost ales ca administrator unic Franklin Templeton Investment Management Limited Londra - Sucursala din România, împreună cu noua conducere a fondului”, au declarat, joi, pentru Mediafax, surse din magistratură. Hotărârea Tribunalului este definitivă şi executorie, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Practic, prin decizia Tribunalului Bucureşti din data de 21 decembrie 2011, Fondul Proprietatea revine la vechiul statut, iar administrator al societăţii este din nou Ionuţ Popescu, afirmă sursele citate.

Avocata Ioana Sfîrăială, acţionar al FP, a contestat în octombrie 2010 în instanţă o parte dintre deciziile AGEA de la fond, în care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocând că proiectul de modificare a actului constitutiv al fondului nu a fost publicat în termenul legal, de 30 de zile înainte de AGA. Convocatorul a fost publicat în Monitorul Oficial la 4 august, iar modificările propuse pentru schimbarea actului constitutiv au fost publicate la 23 august 2010.

Susţinere americană

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma câştigării unei licitaţii internaţionale, Franklin Templeton, firmă cu sediul principal în SUA, a devenit administratorul FP, în 2010, fond a cărui valoare este estimată la 3,63 miliarde euro.

Franklin Templeton nu este deloc un partener comod pentru statul român, mai ales că beneficiază de o puternică susţinere din partea Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti. Aceasta promovează extrem de agresiv privatizarea companiilor energetice româneşti, în special Hidroelectrica, ce produce cel mai ieftin curent electric din ţară.

În vară, Franklin Templeton chiar a cerut convocarea unei adunări generale extraordinare pentru a decide asupra listării la bursă a societăţilor de stat din energie la care Fondul Proprietatea este acţionar: Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

În noiembrie 2011, Franklin Templeton a dat în judecată Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica pentru că, la sfârşitul lui 2010, compania a încheiat un contract de furnizare de energie cu ArcelorMittal la un preţ sub cel al pieţei, considerat preferenţial. Fondul Proprietatea deţine aproape 20% din Hidroelectrica.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-04-05

TAGURI: Fondul_Proprietatea, Franklin_Templeton, Ioana_Sfiraială, tribunalComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image