2018-10-18 03:44


FMI cere capetele "băieţilor deştepţi"

 |  21:00

Introducerea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) diferenţiată sau micşorarea contribuţiilor sociale reprezintă opţiuni posibile în viitor, dar numai dacă există spaţiu bugetar, a declarat, ieri, şeful Misiunii FMI, Jeffrey Franks, la finalul celei de-a treia evaluări a acordului cu România. Pe de altă parte, acesta a ţinut să puncteze faptul că România trebuie să scape de sistemul în care “băieţii deştepţi” fac profituri nemeritate.

”Problema unei TVA diferenţiate a fost discutată cu autorităţile de la Bucureşti şi voi da acelaşi răspuns. Per total, vrem să se păstreze stabilitatea în sistemul fiscal, dar sperăm că va exista o oportunitate în viitor pentru a optimiza sistemul fiscal. Posibilitatea unor rate diferenţiate la TVA sau reducerea contribuţiilor sociale sunt opţiuni posibile, dar numai dacă există spaţiu bugetar. Când facem acest lucru trebuie să nu destabilizăm sistemul bugetar”, a afirmat Franks. Oficialul FMI a subliniat că România trebuie să scape de sistemul în care “băieţii deştepţi” din sectorul public şi din sectorul privat se bucură de profituri nemeritate. El a subliniat că este nevoie de infuzii de capital şi de management privat în companiile de stat din sectoare generatoare de creştere economică, cum sunt energia şi transporturile şi că progresul în acest domeniu nu este satisfăcător, chiar dacă oficialii guvernamentali au făcut eforturi pentru a împinge înainte acest proces. Oficialul FMI a menţionat că pentru a aduce capital în aceste companii, investitorii vor să deţină pachete de control. De asemenea, pentru a atrage investitorii, este necesar un cadru de reglementare stabil şi care să ofere protecţie împotriva practicilor abuzive, precum şi ca formarea preţurilor să reflecte costurile.

Potrivit lui Jeffrey Franks, Fondul anticipează că, în anul 2011, creşterea economică a României se va menţine la 1,5% susţinută de exporturi puternice şi de o agricultură bună. Pentru 2012, perspectivele s-au înrăutăţit şi se estimează o creştere între 1,8 şi 2,3%, condiţionată de o mai bună absorbţie a fondurilor europene, a mai spus oficialul american.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a afirmat, ieri, că Executivul ia în calcul accesarea fondurilor puse la dispoziţie de către FMI prin acordul de precauţie, dacă climatul economic internaţional se deteriorează, însă este exclus ca banii să fie folosiţi pentru plata de pensii şi salarii majorate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-08-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GEORGETA
08 Noi 2011

si care-i diferenta? pe managerii privati ii platim mai putin ? si ce pot face aia minuni ca lucrurile sa mearga bine? Hai sa fim seriosi,astia vor sa puna mana si pe transporturi si energie ca sa fie siguri ca suntem tara coloniala( de-aia si negroteiul de obama i-a zis lui basescu sa-si caute succesor pacalitor al prostilor,dar care sa le faca lor jocurile). Este vreo tara dezvoltata care sa nu fi exploatat alte tari?(Franta, Anglia, Germania, SUA)
TULIP
08 Noi 2011

Managementul privat este cel mai bun lucru care se poate întâmpla pentru România. Susţinerea Preşedintelui faţă de profesionişti şi dispreţul faţă de ageamii politici este de apreciat.
Random imageUltimele stiri

Ghid de purtare a dresurilor în sezonul rece Acum 4 ore | (1)
Sfaturi si curiozitati


loading...