2017-01-22 08:01

ECONOMIE


Funeriu parte le face! Directori şi consilieri plătiţi regeşte la Autoritatea pentru Cercetare Ştiinţifică

 |  19:45
Funeriu parte le face! Directori şi consilieri plătiţi regeşte la Autoritatea pentru Cercetare Ştiinţifică

Dacă învăţătorii câştigă 500 de lei pe lună, şefiidin Autoritatea Naţională pentru CercetareŞtiinţifică (ANCS) auavut, în 2009, salarii şi bonusuri lunare cu mult mai mari faţă de un secretarde stat sau ministru. Astfel, în timp ce zeci de consilieri din cadrul ANCS au înregistrat,în 2009, venituri de peste 40.000 de lei, plus alte indemnizaţii, câştigurilecelor şase directori din Autoritate au “sărit” de 60.000 de lei. Numai Gheorghe Bala, unul dintrecei şase directori din ANCS, a înregistrat venituri lunare de peste 90.000 de lei,cu tot cu indemnizaţiile ca membru în diferite consilii de administraţie. ReprezentanţiiANCS au evitat să menţioneze bugetul pentru plata angajaţilor. Ministrul educaţiei,Daniel Funeriu, a aprobat majorarea cu 40% a bugetului ANCS pentru 2011.

În timp ce salariaţii din cercetare se plângde lipsa cronică a finanţării asigurate de Guvern, şefii Autorităţii Naţionalepentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), aflată în subordinea Ministerului Educaţiei,beneficiază de venituri mai mari decât ale ministrului Daniel Funeriu. O bună parte dintre angajaţii ANCS sunt foşti salariaţiai inspectoratelor şcolare judeţene, conform surselor din cadrul MinisteruluiEducaţiei. Potrivit declaraţiilor de avere postate pesite-ul ANCS, Autoritatea aflată în coordonarea MECTS a avut, în 2009, 147 desalariţi, dintre care şase directori şi un preşedinte. Din cei 140 de salariaţi,câteva zeci au avut funcţii de consilieri superiori, şefi de serviciu sauexperţi, iar veniturile lor lunare au fost de ordinul miilor de euro. “Campionul” câştigurilor din ANCSeste directorul Gheorghe Bala, care a declarat, în 2009, venituri de peste90.000 de lei din salariu, plus indemnizaţiile pentru participarea în diferite consiliide administraţie.

Directorul ANCS, Gheorghe Bala, susţinecă nu poate explica veniturile mari ale angajaţilor Autorităţii. “Nu ştiu dacă salariileangajaţilor depăşesc salariul unui ministru. Cei de la fonduri structurale aubonusuri de 75%. Nu sunt în măsură să spun dacă aceste salarii suntjustificate, nu lucrez la Departamentul finanţe. Salariile de bază în mod sigurnu depăşesc venitul unui ministru, cu bonusuri este posibil, legea permiteacordarea acestor bonusuri”,ne-a spus Gheorghe Bala.

Acesta susţine că majorarea bugetului pentrucercetare cu 40%, anul acesta, faţă de 2010, era necesară. “Eu pot să vorbesc doar despreinfrastructură. Bugetul pentru cercetare a fost majorat cu 40%. Nu a mai fostmajorat de patru sau cinci ani, investiţiile se vor vedea. Vom putea organizaconcursuri. Despre salarii, mai multe detalii vă pot oferi colegii de la finanţe”, ne-a mai spus Gheorghe Bala.

Un alt director ANCS care a înregistratvenituri mai mari decât ale ministrului Funeriu este Lucia Csavar. Conform declaraţieide avere, aceasta a înregistrat un venit anual de aproximativ 66.000 de lei,plus 23.000 de lei din indemnizaţiile CA.

Directorii generali au câştigat mai puţindecât subordonaţii

Chiar dacă au ocupat funcţiile de directorgeneral, Ionel Andrei şi Dana Violeta Gheorghe au avut venituri mai mici în 2009decât subalternii lor. Directorulgeneral al ANCS, Ionel Andrei, a declarat pentru anul 2009 venituri de peste78.000 de lei, în timp ce colega acestuia, Dana Violeta Gheorghe, a avut câştiguricu puţin peste 72.000 de lei. Subalternii acestora, directorii Anca Ghinescu şiRolanda Predescu au declarat venituri, salariu plus indemnizaţii CA, de circa64.000 de lei, respectiv 58.000 de lei.

Nici consilierii ANCS nu s-au lăsat maiprejos decât şefii lor şi au declarat venituri de aproximativ 50.000 de lei. ConsilieriiElena Dinu, Ruxandra Popescu şi Mihaela Cimpuieru au declarat venituri deaproximativ 50.000 de lei. Pe lângă consilieri a existat şi un şef de serviciu,respectiv Sanda Hilgen, care a avut venituri de 56.000 de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-06-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image