2018-11-15 06:20


Furnizorii de gaze şi curent se plâng de datornicii care apelează la legi speciale

 |  19:20
Furnizorii de gaze şi curent se plâng de datornicii care apelează la legi speciale

Furnizorii de energie şi gaze naturale s-au plâns reprezentanţilor FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene că au de recuperat de la datorinici peste un miliard de lei, cap de listă fiind CFR, companie de stat, la care nici nu au voie, prin lege, să sisteze alimentarea cu energie. Există şi o veste bună – aplicarea calendarului de liberalizare a preţurilor la curent şi gaze, chiar dacă unele industrii sunt destul de afectate.

„O problemă majoră rămâne cea privind arieratele companiilor de stat către furnizorii de energie. Unul dintre cei mai mari debitori este în continuare CFR, care înregistra, la jumătatea acestui an, datorii de aproximativ 525 millioane lei către companiile din sectorul energetic. Alte aproximativ 520 de milioane de lei ar trebui recuperate de la clienţi aflaţi în insolvenţă”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Reprezentanţii ACUE au arătat că furnizorii sunt forţaţi să-i alimenteze cu energie şi gaze pe clienţii în insolvenţă, chiar dacă aceştia nu-şi plătesc facturile. „Având în vedere că pentru astfel de clienţi nu există sancţiuni, există pericolul ca rău-platnicii să abuzeze de situaţie. Această tendinţă este valabilă atât pentru clienţii privaţi, cât şi pentru cei de stat”, precizează documentul. Potrivit comunicatului, ACUE consideră foarte important ca aceste prevederi să fie modificate în viitorul Cod al insolvenţei, astfel încât clienţii aflaţi în astfel de situaţii să fie obligaţi să-şi achite datoriile.

Calendar pentru suportabilitate

Reprezentanţii ACUA au transmis oficialilor FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale cu care s-au întâlnit că liberalizarea pieţei de energie, chiar dacă este necesară, va cauza probleme unor consumatori industriali. „Este încurajator că autorităţile române au început să aplice acest calendar de deschidere graduală a pieţei energetice. Suntem de acord cu faptul că ar putea exista anumite probleme de suportabilitate a acestui calendar pentru anumite industrii. Avem înţelegere pentru acest lucru, dar totuşi credem că o încetinire a aplicării calendarului nu ar fi tocmai un semnal bun”, completează comunicatul ACUE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-24

TAGURI: datornici, gaze, energie, curent, insolventa, CFR, ACUE, FMI, BM, CE
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...