2019-01-24 00:55


Gabriel Biriş explică de ce în România nu există niciun parteneriat public-privat (PPP)

 |  13:45
Gabriel Biriş explică de ce în România nu există niciun parteneriat public-privat (PPP)

Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, a declarat, joi, că în România nu există în prezent niciun parteneriat public-privat (PPP), în condiţiile în care nu au fost proiecte bancabile.

"Nu avem nevoie de o lege a holdingului ca să avem holdinguri funcționale în România. La fel și în cazul parteneriatelor public-private. Din interpretarea legislației privind achizițiile publice și a codului civil, putem să facem orice fel de contracte vrem și ne lasă legea. Noi, ca avocați, am participat la tranzacții de sute de milioane care au vândut inclusiv părți sociale la firme care nu existau și care dețineau clădiri care nu erau făcute. Și s-au putut face, că sunt, până la urmă, niște 'future sales'. Dacă părțile în acest contract public-privat au lucrat cu aceeași măsură, pe legislația în vigoare se puteau face aceste contracte", a precizat Gabriel Biriș.

Acesta a mai spus că parteneriatele care s-au încercat până acum în România nu au putut fi concretizate deoarece nu au fost bancabile.

"Noi până acum nu avem parteneriate public-private, dar acest lucru nu este din cauza faptului că nu avem legislație. La un moment dat se semnase un astfel de PPP, care urma să fie implementat, care nu a fost implementat din cauza faptului că nu a trecut testul de bancabilitate. Niciun investitor privat din lumea asta nu poate să vină cu equity de câteva miliarde să investească într-un proiect. Investitorul privat vine cu equity privat de 20-15-30% și restul ia de la bănci. Ori în momentul în care un proiect, fie el public sau privat, nu trece testul de bancabilitate, nu vine finanțarea, iar, dacă nu vine finanțarea, nu se face proiectul", a explicat secretarul de stat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-07-07

TAGURI: gabriel biris, explica, romania, nu, exista, niciun, parteneriat, public, privat, ppp
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...