2019-01-24 00:21


Galați, Dâmbovița și Teleorman - cele mai mici venituri bugetare pe locuitor

 |  17:39
Galați, Dâmbovița și Teleorman - cele mai mici venituri bugetare pe locuitor

Județele Galați, Dâmbovița și Teleorman înregistrează cele mai mici venituri pe locuitor, de 2.500 de lei, în timp ce la polul opus, cu venituri de peste 3.500 de lei pe locuitor se află județe precum Tulcea, Ilfov, Vâlcea, Hunedoara, Sălaj sau Bistrița Năsăud, potrivit ministrului Finanțelor Publice, Anca Dragu.

"Pe județe, în 2015, cele mai mici venituri bugetare pe locuitor s-au înregistrat în Galați, Dâmbovița și Teleorman, sub 2.500 lei pe locuitor", a declarat, marți, Anca Dragu, în cadrul unei conferințe pe teme de administrație publică locală, informează Agerpres.

Potrivit ministrului, câteva județe, printre care Tulcea, Ilfov, Vâlcea, Hunedoara, Sălaj sau Bistrița Năsăud se află la polul opus, cu venituri de peste 3.500 de lei pe locuitor, însă majoritatea județelor se află între aceste limite.

În opinia sa, sunt necesare măsuri pentru dezvoltarea și creșterea veniturilor administrațiilor publice locale care, însă, trebuie să respecte o serie de principii, precum echitate (resurse mai mari pentru localitățile cu posibilități mai scăzute), eficiență, transparență și responsabilitate.

Sumele, defalcate pe categorii

Ministrul Finanțelor a explicat că finanțarea administrației publice locale se realizează din resurse proprii dar și din sume defalcate de la bugetul de stat.

"În perioada 2010 - 2015 veniturile centralizate au avut o evoluție pozitivă, iar pentru 2016 sunt estimate a înregistra o diminuare ca urmare a faptului că sumele defalcate din TVA pentru a acoperi anumite hotărâri judecătorești au fost achitate încă de la sfârșitul lui 2015", a mai spus Anca Dragu.

Ca structură, veniturile bugetelor locale se împart în patru mari categorii, respectiv venituri proprii din impozite și taxe locale, care reprezintă 15% din total, cote defalcate din TVA și subvenții - 40%, cote defalcate din impozitul pe venit - 26%, și alte venituri (18-20%).

Concret, pentru 2016, sumele alocate autorităților locale din cotele defalcate de TVA se ridică la 18,7 miliarde de lei, iar cele din subvenții depășesc opt miliarde de lei, a mai spus Anca Dragu.

Referitor la cheltuielile bugetare pentru investiții, ministrul Finanțelor a spus că, în 2015, ponderea cheltuielilor unităților administrativ teritoriale în total cheltuieli de investiții a crescut de la 44% la 50%, iar la finalul acestui an speră ca această pondere să fie mai mare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-07-05

TAGURI: galati, dambovita, teleorman, venituri bugetare
loading...





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


ANONIM
05 Iul 2016

ORICE AMATOR AR FI AVUT ACEEASI PARERE. DAR TU PEGHY CARE TE DAI MARE SPECIALIST IN PROGRAME DE CE NU EMANI NIMIC CA SI JUDECATI DE VALOARE IN ACEST DOMENIU PENTRU A GENERA PROGRES . AAAAAAAA.. TU TE PRICEPI NUMAI LA CEEA CE-I PE AFARA(nimic) NU SI ce-i IN TARA.
Random image



Ultimele stiri





loading...