2017-01-20 07:39

ECONOMIE


Gazele pentru consumatorii industriali se scumpesc cu 10% din iulie

 |  16:19
Gazele pentru consumatorii industriali se scumpesc cu 10% din iulie

Preţul gazelor naturale achitat de populaţieşi de producătorii de energie termică va fi menţinut până la 1 iulie 2012, darconsumatorii industriali vor plăti cu 10% mai mult începând de la 1 iulie 2011,a anunţat, vineri, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei(ANRE). „Comitetul de reglementareANRE a aprobat menţinerea la nivelul actual a preţurilor finale reglementateaferente consumatorilor casnici şi producătorilor de energie termică, numaipentru cantitatea de gaze utilizată la producerea de energie termică, încentralele de cogenerare şi în centralele termice, destinată consumuluipopulaţiei”, se arată într-un comunicat al Autorităţii.

Decizia a fost luată vineri. Totodată, preţul final reglementat algazelor „creşte în medie cu circa 10% pentru consumatorii non-casnici, cuexcepţia producătorilor de energie termică, pentru cantitatea de gaze naturaleutilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi încentralele termice care este destinată consumului populaţiei, începând cu 1iulie 2011”.

ANRE motivează decizia majorării preţurilor gazelor pentru sectorulindustrial prin creşterea preţului gazului din import de la 290 la 460 de dolaripe 1.000 de metri cubi şi prin modificarea structurii amestecului de gaze careintră în componenţa costului unitar al gazului (CUG).

CUG destinat consumatorilor non-casnici va fi calculat pe baza uneistructuri a amestecului ce va conţine 77% gaze din producţia internă şi 23%gaze din import.

De asemenea, CUG destinat consumatorilor casnici va fi calculat pe bazaunei structuri a amestecului ce va conţine 89% gaze din producţia internă şi11% gaze din import.

Cea mai recentă modificare a preţului gazelor naturale a fost efectuatăde ANRE în 1 iulie 2009.

Surse guvernamentale au declarat, la 16 iunie, că preţul gazelornaturale livrate consumatorilor industriali va fi majorat, în tranşe, cu pânăla 30%, până în martie 2012, informează Mediafax. Creşterea, din 1 iulie, cu10% a preţului, reprezintă prima etapă a acestui proces.

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, JeffreyFranks, a declarat în luna mai că preţul gazelor livrate companiilor va creştedupă ce Guvernul s-a angajat să prezinte FMI, la începutul lunii iunie, o nouăformulă de calcul al tarifelor, care să evidenţieze mai bine evoluţiilepreţurilor pe plan internaţional.

Franks a afirmat, la acea dată, că Guvernul va adopta o ordonanţă deurgenţă prin care va prezenta separat formule de calcul pentru preţul la gazeîn cazul consumatorilor casnici, pe de o parte, şi pentru companii, pe de altăparte.

Guvernul şi-a asumat în faţa FMI că până la 1 aprilie 2011 va stabili uncalendar de ajustare pentru a se ajunge la nivelul integral al formulei de preţbazat pe costul unitar al gazelor până la finele lui 2011 pentru consumatoriinon-casnici. Această ţintă nu a fost respectată de către Guvern, astfel că afost trecută ca acţiune prioritară în noua scrisoare de intenţie şi trebui săfie îndeplinită până la data board-ului FMI din iunie. Şedinţa board-ului vaavea loc luni.

FMI a cerut Executivului să prezinte, până în luna septembrie, uncalendar etapizat de liberalizare a preţurilor gazelor naturale, până în 2013în cazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei. Liberalizareapreţurilor vizează şi sectorul energiei electrice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image