2017-01-23 08:41


Gestionare ineficientă? Oprescu a rămas cu sute de milioane de lei nefolosite din bugetul pe anul trecut

 |  19:18
Gestionare ineficientă? Oprescu a rămas cu sute de milioane de lei nefolosite din bugetul pe anul trecut

Primăria Capitalei nu aachiziţionat niciodată spaţii verzi, nu are locuinţe pentru familiile cetrebuie evacuate din clădirile cu grad ridicat de pericol, în caz de cutremur,şi nu are buget pentru întreţinerea monumentelor, potrivit organizaţiilornonguvernamentale. Cu toateacestea, administraţia condusă de Sorin Oprescu a rămas cu sute de milioane delei, bani din bugetul pentru investiţii ce nu au fost folosiţi, conformexecuţiei bugetare pe anul trecut. Oficialii Primăriei Capitalei susţin însă căau fost cheltuiţi toţi banii prevăzuţi în buget, iar execuţia bugetară a fostuna foarte bună.

BugetulPrimăriei Municipiului Bucureşti (PMB) a fost pe excedent în 2010, din cauzaneefectuării de investiţii, potrivit NewsIn. Organizaţiile nonguvernamentalesusţin că există o mulţime de domenii unde ar fi putut fi investiţi banii, însăprimăria condusă de Sorin Oprescu nu manifestă interes faţă de numeroaseprobleme ale bucureştenilor. “În general, ce face Primăria,face pe picior. Nu există un centru de planificare. Aceasta este principalaproblemă, mai multe investiţii care nu comunică între ele. Este un haos. Dinpunctul meu de vedere, Primăria are o mare problemă cu spaţiile verzi. Ea nu acumpărat niciodată spaţii verzi. De asemenea, Primăria nu are un fond delocuinţe. Este o problemă cu oamenii care stau în case cu risc seismic şiPrimăria nu are unde să-i mute, pentru a putea consolida clădirile. Este cazullocatarilor din Centrul Vechi. Nu s-a investit în sistemul de urbanism. Cutoate că aceste investiţii nu sunt foarte costisitoare, faţă de celelalte. Totodată,Primăria nu are un buget pentru monumente. Sunt aproximativ 50 de monumentelăsate de izbelişte”, ne-a declaratpreşedintele Asociaţiei “Salvaţi Bucureşti”, Nicu Şerban.

ViceprimarulCapitalei, Mircea Raicu, susţine însă că bugetul nu a fost pe excedent. “Bugetulnu a fost pe excedent. Diferenţa este reprezentată de împrumuturi, dar suntevidenţiate altfel. Nu pot eu să explic toate detaliile. Probabil că cei de labuget ar putea. Bugetele sunt echilibrate, câţi bani sunt pe venituri, atâţibani sunt şi pe cheltuieli. Problema este că unele cheltuieli sunt din venituriproprii sau din sume defalcate de la bugetul de stat, iar altele sunt dinîmprumuturi, care se evidenţiază în alt fel. Din acest motiv apare ca şi cum arfi un excedent”, ne-a declarat Raicu.Potrivit acestuia, PMB a avut o execuţie bugetară bună pe 2010. “Nuam avut niciodată excedent pe buget. Pe execuţia bugetară, în 2008 şi 2009, eadevărat că ne-au rămas, în fiecare an, necheltuite 400 milioane de lei. Laconstrucţia bugetului nu apare însă niciodată excedent. Mi se pare că execuţiabugetară a fost de 98%. Numai 2% din bani nu aufost cheltuiţi, ceea ce este foarte puţin. În 2008 şi în 2009 aufost cheltuiţi doar 85% din bani. În 2010 nu au rămas bani necheltuiţi. A fosto execuţie bugetară chia bună”, ne-a mai explicat Mircea Raicu.

Peste 200 milioane delei puteau fi investiţi

Bugetul propriu al Capitalei pe 2010 are un excedent de164,6 milioane de lei, în condiţiile în care cheltuielile au un minus de 292,3milioane de lei (3,25 miliarde faţă de o prognoză de 3,54 miliarde), în timpce, la venituri, minusul este de 127,9 milioane de lei (3,41 miliarde faţă de3,54 miliarde de lei). Cheltuielile de capital (adică de investiţii) au fost dedoar 577,47 milioane de lei, faţă de 751,9 milioane de lei cât era trecut înbuget, conform execuţiei bugetare pe anul trecut. Nici baniidinîmprumuturile externe nu au fost folosiţi la nivelul prognozat. Din 1,01 miliarde de lei din fonduri externe, s-au fostcheltuit doar706 milioane de lei. Nu s-aufolosit 106,9 milioane de lei la capitolullocuinţe şi dezvoltări publice, şi nici 92,3 milioane de lei pentru şcoli.Primăria are creanţe pe termen lung de 859,5 milioane de lei şi 150 milioane delei din creanţe curente. În schimb, cuantumul datoriilor este mai mare: datoriicurente de 1,027 miliarde de lei, din care 918,1 milioane către bugetul de statşi cel al asigurărilor sociale, iar 109 milioane lei datorii comerciale.

La datorii necurente este trecută suma de2,95miliarde de lei proveninddin împrumuturi externe (2,14 miliarde de leidin împrumutul de obligaţiuni de 500 milioane de euro provenind de pe vremealui Adriean Videanu), plus 54,7 milioane reprezentând alte datorii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

OBSERV
28 Mar 2011

@CONSTANTIN MIHAIL - Cine te plateste amice? Nici un numar fara rahat in capul lui Oprescu. Asta-i politica lui Udrea iar Racoviceanu sta si-o ..soarbe din priviri! Bravo, independentilor!
TEODOR
29 Mar 2011

De ce dezimformati cititorii?Sunt doua blocuri ,puse la dispozitie de Oprescu si Primaria Generala,pentru cei ale caror locuinte trebuie consolidate!Daca oamenii nu vor sa se mute,ce poate face Oprescu?

Adauga un comentariu

Random image