2018-12-14 05:34


Gheţea spune că CEC Bank are nevoie de un acţionar minoritar

 |  19:13
Gheţea spune că CEC Bank are nevoie de un acţionar minoritar

Radu Graţian Gheţea, preşedinte şi director general al CEC Bank, spune că banca pe care o conduce ar avea nevoie de o instituţie financiar-bancară internaţională care să deţină 25-30% din bancă şi să suplinească rolul pe care îl au băncile mamă pentru sucursalele lor de pe piaţa din România. Pe de altă parte, Ghețea susține că statul ar trebui să dețină controlul asupra băncii. De asemenea, acesta nu crede că listarea pe bursă este cea mai bună soluție pentru obținerea de capital și nici vânzarea unei participații către fonduri de investiții, pentru că CEC Bank „nu are nevoie de lichidități”.

Ghețea a precizat totodată că din 2007 și până în prezent la CEC Bank au fost făcute investiții de circa 500-600 milioane de lei, în echipamente, mobilier, renovări de sedii, echipamente de securitate și echipamente de calcul.

„Ar fi păcat ca o bancă de 150 de ani, care este fanion din punctul acesta de vedere, și nu numai, să se numească altfel și să fie controlată de acționari din afara României”, spune Ghețea, citat de Agerpres. Întrebat care ar trebui să fie ponderea instituțiilor financiare internaționale în CEC Bank, el a răspuns că „25 - 30%”.

„Bănci private mă îndoiesc că vor fi... Fondul de investiții nu aduce plusvaloare. În afară de bani, nu aduce know-how, corporate governance, nu aduce lucruri spectaculoase. Este un fond speculativ, de obicei, el intră și peste câțiva ani își ia banii și pleacă. Nu așa ceva i-ar trebui instituției noastre. Nouă ne-ar trebui o instituție financiar-bancară internațională sau două sau trei care să poată suplini rolul de mamă pe care îl au celelalte bănci concurente, care au mame în Austria, Grecia, Italia, Franța și unde mai au”, a menționat Ghețea.

Acesta exclude varianta ca să devină CEC Bank acționarul altei bănci.

„În momentul în care cumperi o participație sau ai o participație la o altă instituție financiar-bancară, fondurile proprii ți se diminuează exact cu suma investită. Și atunci ce am făcut? În loc să creștem ne ducem în direcție opusă. Acesta a fost motivul pentru care nu ne-am dus în Italia, în Franța, pentru că trebuia să deschidem acolo și să avem un capital de pornire. Nu ne avantaja pentru că ne reducea forța de creditare din interior”, a adăugat Ghețea.

În opinia sa, sistemul bancar românesc nu este prea mare, ca număr de bănci. „Este ok, pot să fie și mai multe bănci, țara este foarte mare. Să nu uităm că avem 45% din populație care nu prea este bancarizată. Este în mediul rural. Acum sunt 39 de bănci, inclusiv Cooperativa de credit și sucursale ale unor bănci străine. Eu cred că sub 50, acesta este numărul care acoperă destul de bine cerințele”, a mai spus Radu Ghețea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-25

TAGURI: banca, cec, bank, ghetea, sistem, bancar
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...