2017-01-21 02:17

ECONOMIE


Gheţea: Impozitarea tranzacţiilor bancare ar slăbi sistemul bancar

 |  14:19
Gheţea: Impozitarea tranzacţiilor bancare ar slăbi sistemul bancar

Impozitarea tranzacţiilor bancare nu ar fi o măsură productivă, iar o astfel de taxă va slăbi sistemul bancar, în unele cazuri, iar în cele mai multe cazuri s-ar reflecta negativ în procesul de încurajare a creditării, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi preşedinte al CEC Bank, Radu Graţian Gheţea.

El a explicat că în cazul în care banca este obligată să aibă cheltuieli suplimentare, acestea trebuie acoperite „dintr-un venit pe care banca trebuie să-l ia de undeva”.

„Eu sper din toată inima că în România o asemenea măsură nu va fi implementată, pentru că atunci când se pune problema ca o bancă să înregistreze sau să efectueze o cheltuială suplimentară, aceasta nu înseamnă altceva decât că într-o perioadă relativ scurtă acea cheltuială îşi va regăsi acoperirea într-un venit pe care banca trebuie să îl ia de undeva. De unde face banca venituri? În principal, din activitatea de creditare pe care o desfăşoară cu clientela. Deci, practic, nu ar fi productivă o astfel de măsură”, a spus Gheţea, citat de Agerpres. El a subliniat că aceasta este o opinie personală, însă a atras atenţia că a „observat şi la alţi bancheri aceeaşi poziţie” faţă de ideea de taxare a băncilor.

În plus, şeful ARB a precizat că sistemul bancar românesc nu a beneficiat de sprijin din partea statului pe perioada de criză, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări, pentru că nu a fost nevoie.

„Statul olandez, sau statul austriac, sau statul englez au venit cu sume uriaşe în sprijinul sistemelor bancare din acele ţări. Te poţi aştepta ca respectivul stat să vină şi să spună că trebuie să-şi recupereze din cheltuiala făcută, însă nu este cazul României. Sistemul bancar românesc nu a fost sprijinit de statul român pentru că nu a fost nevoie de acest sprijin. Cred că faptul că băncile nu au avut nevoie de sprijin de-a lungul anilor de criză este reflectat azi prin faptul că tot mai multe voci spun că vom trece peste această convulsie a crizei, care a apărut”, a adăugat Radu Graţian Gheţea.

Acesta şi-a exprimat speranţa că factorii de decizie din România vor ţine cont de aceste lucruri, dacă se va pune problema taxării băncilor.

„S-au ridicat voci care au spus să se taxeze băncile. Eu, totuşi, atrag atenţia că o asemenea taxă nu va aduce nimic bun, în unele cazuri va slăbi sistemul, iar în alte cazuri - de fapt în majoritatea cazurilor - se va reflecta negativ exact acolo unde ar trebui să ne concentrăm cu toţii - şi anume să încurajăm creditele”, a conchis Gheţea.

În plus, acesta a mai spus că ar trebui definit ce înseamnă tranzacţii bancare. „Tranzacţie poate fi şi o scoatere de numerar dintr-un cont curent, şi o creditare, şi o tragere dintr-un credit. În primul rând, ar trebui definit ce înseamnă o tranzacţie bancară”, a adăugat el.

Franţa şi Germania vor propune, în septembrie, ca Uniunea Europeană să instituie o taxă pe tranzacţiile financiare, a declarat, în august, la Paris, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, la sfârşitul unei reuniuni cu cancelarul german Angela Merkel privind guvernanţa zonei euro, potrivit AFP.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-05-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GAVRIL CALIN
10 Sep 2011

nuuuuuuuuuuu???????? oare de ce? ce tot vrea si acest subaltern vesnic al tov isarescu ,de ce sa nu impozitam bancile? adica cum.....pai nu ele au adus lumea in acest fel? adica cum?,....dar ce bancile astea fac parte din stratosfera? adica cum.....nu mai are asta beneficii uriase la sfirsit de luna? ce ma intereseaza pe mine ce zice asta(un subaltern si un om de fatada )???????? auzi dom'le :)))))))))))))))))) ca bancile au facut si au dres:)))))))))))...tov gheata....mai usor cu pianul ca nu sintem toti prosti!!!! m-am saturat sa tot aud ''PILDE '' DE LA TINE!!!!!! cit despre CONDESCENDENTA......

Adauga un comentariu

Random image