2017-01-17 14:52

ECONOMIE


Ghizdeanu (CNP): Preşedintele este mai în măsură ca un analist să facă estimări despre evoluţiile viitoare

 |  12:38
Ghizdeanu (CNP): Preşedintele este mai în măsură ca un analist să facă estimări despre evoluţiile viitoare

Preşedintele României, Traian Băsescu, este mai în măsură decât un analist economic să facă estimări despre evoluţiile viitoare, a declarat marţi, cu ocazia lansării unui proiect finanţat din fonduri europene, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu. “În acest domeniu (al prognozelor de creştere economică - n.a.) există cea mai mare concurenţă instituţională. Avem mediul academic care face prognoze, avem sistemul bancar, sunt analiştii. Cred că domnul preşedinte este mai în măsură ca un analist să facă estimări despre evoluţiile viitoare”, a afirmat Ghizdeanu, întrebat de jurnalişti ce părere are despre faptul că preşedintele României a ieşit în spaţiul public cu o prognoză de creştere economică înaintea CNP.

Preşedintele Traian Băsescu a sugerat, luni, miniştrilor Cabinetului Boc să pregătească pentru anul 2012 un buget care să ia în consideraţie o creştere economică de 2 - 2,5%, dar bazată pe investiţii.

“Nu vă faceţi iluzia creşterii economice de 3,5 - 4%, dacă nu deschideţi exploatări de metale. Şi, vă spun eu, pentru că se simte şi vedem cifrele: încetinirea ritmului de creştere economică exact pe pieţele pe care România exporta. Vă sugerez să pregătiţi un buget pentru anul 2012 care să nu aibă nicio legătură cu alegerile, ci care să aibă legătură cu realitatea. Şi asta înseamnă un buget care să ia în consideraţie o creştere de 2 - 2,5%, dar bazată pe investiţii. Dacă Guvernul va continua să fie prudent şi să acţioneze, pentru că trebuie să recunoaştem, probabil, şi pe fondul vacanţei parlamentare, acţiunea a slăbit ca ritm, deci dacă Guvernul va face ce trebuie, vă asigur că aveţi mai mari şanse să obţineţi un rezultat la alegeri decât dacă veţi fi un Guvern care nu va face de frică. Eu vă asigur de tot sprijinul meu, atât timp cât acţiunea guvernamentală este responsabilă, şi îmi asum răspunderea politică alături de dvs”, a afirmat Traian Băsescu luni, la Palatul Cotroceni, după ceremonia de învestitură în funcţia de ministru al Muncii a democrat-liberalei Sulfina Barbu.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) va revizui în creştere, de la 1,5% la 1,7%, prognoza de creştere a economiei României pentru anul 2011 şi în scădere de la 3,5-4% la 2,5-3,2% prognoza referitoare la avansul PIB pentru anul 2012, a declarat marţi preşedintele CNP, citat de Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-09-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image