2018-11-14 17:40


Gigantul mondial Trafigura licitează pentru cuprul românesc

 |  18:16
Gigantul mondial Trafigura licitează pentru cuprul românesc

Casa de comerţ Trafigura, cu afaceri anuale de 120 de miliarde de euro, a depus documentele de participare pentru licitaţia de 330.000 de tone de concentrat de cupru. Suma totală din contract poate ajunge la 250 de milioane de euro în şapte ani.

Traderul de resurse minerale Trafigura este singura companie ce a depus documentele de participare la licitaţia pentru achiziţionarea a 331.890 de tone de concentrat de cupru de la CupruMin, scrie “Capital”. Potrivit anunţului de intenţie al Ministerului Economiei, licitaţia ar urma să înceapă de la un preţ minim pe tonă de  6.900 de dolari pentru cuprul din concentratul de cupru adjudecat.

Suma din contract nu poate fi astfel estimată decât aproximativ, pentru că nu se ştie procentul de cupru care poate fi extras din concentrat pe termen lung, având în vedere că durata contractului este de 7 ani. Directorul Direcţiei Resurse Minerale din Ministerul Economiei, Sorin Găman, încearcă să explice. „În mod normal, se obţine 10-12% cupru din concentratul avut. Avansul precizat în anunţul de intenţie nu poate fi în nici un caz confundat cu preţul contractului”, a spus Găman.

Astfel, presupunând că Trafigura licitează pentru întreaga cantitate scoasă la vânzare, suma pe care ar fi dispusă să o ofere este de aproape 250 de milioane de dolari în şapte ani cu un avans de 40 de milioane de euro (circa 50 de milioane de dolari) în primul an.  Suma este mai mare  decât cea oferită de o companie canadiană, anul trecut, pe pachetul majoritar de acţiuni la CupruMin scos de stat la vânzare – 200 de milioane de euro. Privatizarea a eşuat pentru că firma canadiană nu a mai adus banii.

Trafigura este unul dintre cei mai mari traderi din lume, anul trecut grupul raportând o cifră de afaceri de 120 de miliarde de dolari (peste 90 miliarde de euro). Spre comparaţie, cea mai mare companie din România, OMV Petrom, a raportat pentru 2012 o cifră de afaceri de 5,89 miliarde de euro. CupruMin deţine rezerve exploatabile de cupru de peste 1,5 milioane de tone, 60% din toate rezervele României. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-22

TAGURI: Trafigura, cupru, licitatie, Ministerul, economiei
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...