2019-02-23 04:50


Grădinarii bulgari se pregătesc de proteste din cauza roşiilor româneşti

 |  18:43
Grădinarii bulgari se pregătesc de proteste din cauza roşiilor româneşti

Paradoxal, dar roşiile româneşti au ajuns atât de ieftine, încât strică piaţa şi în Bulgaria. Legumicultorii de la sud de Dunăre se simt ameninţaţi de invazia tomatelor olteneşti, astfel că au început cu petiţii pe la autorităţile lor şi ameninţă cu blocarea noului pod peste Dunăre, Calafat - Vidin, care le-a adus beleaua. Nici românii nu sunt mai fericiţi, pentru că au ajuns în Bulgaria nevoiţi, din cauza preţurilor de nimic pe care le primesc de la samsarii autohtoni.

Agricultorii bulgari din zona Vidin intenţionează să blocheze podul Calafat - Vidin dacă autorităţile nu vor lua măsuri împotriva importurilor ilegale de fructe şi legume din România, potrivit Novinite.com, citat de Mediafax. „Am pregătit un protest al producătorilor de fructe şi legume din zona Vidin pentru că vânzările noastre s-au prăbuşit după inaugurarea podului”, a declarat Milena Dmitrova, agricultor din satul Gomotartsi, situat în apropierea Vidinului, potrivit agenţiei Focus, preluată de Novinite. Ea a subliniat că preţurile la roşii nu au fost niciodată atât de scăzute în această perioadă a anului.

Potrivit agricultorilor nemulţumiţi, vânzările s-au prăbuşit din cauza importului nereglementat de fructe şi legume din România pe podul Calafat - Vidin. Produsele sunt vândute fără documente şi permise, fără plata taxelor şi a contribuţiilor sociale, potrivit fermierilor bulgari.

Agricultorii din zona Vidin au depus plângeri către 9 instituţii publice, inclusiv poliţia, inspectoratul regional pentru sănătate, agenţia pentru siguranţă în alimentaţie, Fisc, autorităţile vamale şi Primăria Vidin. De asemenea, o scrisoare a fost trimisă Ministerului Agriculturii.

Dictatura samsarilor

Cultivatorii români au început să apeleze la pieţele statelor vecine din cauza preţului foarte mic pe care îl pot obţine în ţară pe legumele lor. Producătorii din lunca Dunării şi valea Oltului au găsit ca piaţă de desfacere mai avantajoasă cea din Bulgaria. Potrivit acestora, samsarii nu plătesc mai mult de 7 lei pentru 20-25 kg de roşii, de exemplu, adică cel mult 0,35 lei/kg. În aceste condiţii, legumicultorii trec noul pod de la Calafat şi îşi vând marfa în Bulgaria, ce era recunoscută, până acum, ca având produsele mai ieftine decât ale noastre.

Cu toate preţurile mici din pieţele bulgăreşti, legumicultorii români tot primesc mai mulţi bani pe marfa lor decât pot încasa de la samsarii autohtoni. Alţii preferă să lase roşiile să se strice, pentru că recoltarea lor le-ar creşte costurile. În pieţele româneşti, roşiile se vând cu preţuri de 3-4 ori mai mari decât cele cu care le vând ţăranii.

Piaţă comună

„Românii şi bulgarii activează pe aceeaşi piaţă, cea a Uniunii Europene”, a explicat Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Potrivit acestuia, bulgarii nu au de ce se plânge, pentru că şi ei apelează la roşiile turceşti, de exemplu, pe care le „indigenizează” şi apoi le aduc în România ca fiind produse în Bulgaria, deci UE, astfel că nu sunt supuse taxelor vamale. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-04

TAGURI: rosii, legumicultori, bulgaria, protest, romania, Calafat, Vidin
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...