2017-01-17 19:47

ECONOMIE


Guvernatorul BNR avertizează asupra riscurilor creşterii consumului. Isărescu: „România trebuie să intre pe o creştere economică solidă şi mai «plicticoasă»”

 |  17:51
Guvernatorul BNR avertizează asupra riscurilor creşterii consumului. Isărescu: „România trebuie să intre pe o creştere economică solidă şi mai «plicticoasă»”

Cândliderii şi Banca Naţională a României strâng cureaua după declanşarea crizei,rezultatul la nivelul macroeconomic nu este bun, aceste măsuri adâncindrecesiunea, a declarat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la conferinţa “Ceimai mari jucători din economie”.Acesta a arătat că importurile de capitaltrebuie folosite pentru a recâştiga eficienţă, nu pentru consum. În opinia şefuluiBNR, România ar trebui să intre pe o creştere economică solidă şi mai"plicticoasă", care să nu se bazeze doar pe explozia creditului deconsum.

”Păstrarea disciplinei şi a stabilităţii economice lanivelul fiecărei bănci comerciale nu înseamnă că ai macrostabilitate financiară.În momentul în care fiecare este strâns la pungă, s-ar putea ca la niveleconomic să fie altceva. Când criza se declanşează şi când liderii strângcureaua şi mai vine şi Banca Naţională şi strânge cureaua, rezultatul lanivelul macroeconomic nu este bun, este o adâncire a recesiunii”, a afirmatMugur Isărescu. Guvernatorul Băncii Centrale a reamintit că economia româneascănu a avut un consum sustenabil în perioada 2006-2008. ”De ce nu ne întrebămde ce a crescut aşa mult consumul din anii dinaintea crizei? Care a fost baza?Au fost creşteri de 80%, partea de cheltuieli bugetare salariale în 2006-2008 acrescut cu peste 100%, precum şi numărul de angajaţi. Ajunsesem mult preadeparte”, a spus Isărescu. De asemenea, guvernatorul BNR a adăugat cărezultatele pozitive ale întreprinderilor în particular pot fi negative priviteîn ansamblu pentru economie.”Dacă cineva m-ar întreba cum definesc această ştiinţă, aş spune că economia esteo ştiinţă sau o artă pândită de sofisme. Multe adevăruri bune la nivelul întreprinderilor,prin agregare, nu mai sunt bune la nivelul societăţii”, a afirmat Isărescu.

Cazurile de succes în afacerile din România au apărutdin particularităţile tranziţiei, nu din strategie, a menţionat acesta. Repetareaobsesivă a faptului că multe firme au fost închise reprezintă, potrivit guvernatoruluiBNR, o capcană. ”Capcane sunt politizarea şi repetarea obsedantă a faptului căfirmele au fost închise ocultează un adevăr clar. Aceasta este economia de piaţă.Există teroarea cifrelor - 140.000 de firme s-au închis. Multe au fost deapartament, din domenii care au explodat nesustenabil, cum este cel imobiliar”,a adăugat acesta.

Importurilede capital nu trebuie folosite pentru consum

Importurile de capital, în contextul în care Româniava continua să fie importator net de capital, trebuie folosite pentru a recâştigacapital şi eficienţă, nu pentru consum, a declarat, Isărescu. ”Pierdem cote depiaţă. Noi suntem importator net de capital, vom mai fi o perioadă, importanteste să îl folosim nu pentru consum, pentru că altfel scadenţele vor veni, cipentru a recâştiga capital şi eficienţă”, a afirmat Isărescu.Acesta a adăugatcă vor mai exista bule speculative, care vor trebui plătite ulterior.”Vormai fi bule speculative şi ne vom trezi că trebuie să plătim preţul. Trebuie săplătim pentru marile intrări de capitaluri, care urmăresc un câştig rapid”, amenţionat oficialul BNR. Guvernatorul a amintit că pentru a înregistra creşterisustenabile este necesară creşterea productivităţii, nu a consumului, înparalel cu economisirea.”Momentul în care apăsăm prea tare pe acceleraţie,având acelaşi motor, ar duce la creşterea consumului de carburant, (...) costămai mult, sunt riscuri de accident, de derapaj. Vrei să mergi mai repede,schimbi motorul, creşti productivitatea, nu creşti consumul. (...) Pentru aeconomisi dai de la consum, strângi cureaua, munceşti mai mult”, a adăugatacesta.

“Trecerea Bacului depinde şi de modelelepromovate”

Trecerea examenului de bacalaureat nu depinde numaide clasa politică, ci şi de alte lucruri, inclusiv modelele promovate de societatea românească în tranziţie, unde câştigătoriiau fost câteva cohorte de mitomani care au acumulat câştiguri, adeclarat Isărescu. ”Să nu credem că trecerea Bacului depinde numai de clasapolitică. Am avea o problemă de fond dacă am gândi aşa. Trecerea Bacului ţinede foarte multe lucruri, inclusiv de modelele pe care le-am scos în faţă, câtevacohorte de mitomani, care au câştigat. De unde să înveţe copiii aceştia? Au învăţatsă mai fraudeze cu telefonul...”, a afirmat Mugur Isărescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image