2017-01-21 00:16

ECONOMIE


Guvernatorul BNR îi dă replica lui Boc. Isărescu: Creşterea consumului este o idee periculoasă

 |  17:46
Guvernatorul BNR îi dă replica lui Boc. Isărescu: Creşterea consumului este o idee periculoasă

Stimulareaconsumului pentru reluarea creşterii economice este o idee periculoasă,întrucât are o bază socială şi politică, în contextul în care se apropiealegerile şi există cinci milioane de pensionari, consideră guvernatorul BNR,Mugur Isărescu. Opinia sa este contrară celeiexprimate recent de premierul Emil Boc, care vede creşterea consumului ca ometodă anticriză eficientă. Pe de altă parte, Isărescu a afirmat că Româniaare, prin comparaţie cu alte state, o fiscalitate relativ redusă la nivelulPIB, dar extrem de împovărătoare când e vorba de fiecare companie în parte.

"Săstimulăm consumul ca să avem creştere economică nu pot să o calific decât ca peo idee proastă. Nu putem să o punem în practică. Românii trebuie să fie lăsaţi şistimulaţi să muncească şi să stimuleze producţia, iar consumul va creşte înprimul rând în zonele unde avem creştere de producţie, cum ar fiexporturile", a spus Isărescu, în cadrul unui seminar organizat la BNR.Guvernatorul consideră că stimularea consumului este o idee periculoasă,întrucât are o bază socială şi politică. "Sunt cinci milioane depensionari şi doar patru milioane de angajaţi. Partidele politice se vor batepentru câştigarea alegerilor. Nu există suficienţi economişti care să spună: nuse poate, dacă intraţi pe o asemenea bandă, nici nu mai ajungem să stimulămconsumul", a avertizat Isărescu. În opinia sa, pentru o creştere economică durabilă estenevoie de trei lucruri: "Stimularea muncii, stimularea muncii, stimulareamuncii", în primul rând prin investiţii şi crearea de locuri de muncă.

Declaraţiile şefului BNR vin după ce,în urmă cu o lună, premierul Emil Boc se declara dezamăgit de faptul că româniipreferă să facă economii decât să cheltuiască, fapt care nu ajută la relansareacreşterii economice. "Apar atât de multe lucruri care se lansează ca zvon şicare creează foarte multe nedumeriri sau induc temeri opiniei publice. A fost şiunul dintre motivele pentru care şi în 2010 - am văzut pe analizele date deMinisterul Finanţelor - a crescut volumul economiilor la bancă ale populaţiei. Şiîn 2009, în comparaţie cu 2008, românii au economisit mai mulţi bani la băncidecât în anul anterior. Şi una dintre explicaţii, dincolo de temerea faţă decriza economică, este şi această întreţinere constantă a nihilismului, afaptului că nimic nu este bine, că totul este rău în această ţară şi, în condiţiide criză economică, în loc ca oamenii totuşi să dea drumul şi la partea deconsum, preferă să ducă mai mulţi bani la bancă şi să economisească, ceea ceeste foarte rău şi ineficient pentru o economie", a spus Emil Boc. Afirmaţiilepremierului vizau miza cea mare a anului 2011, care e reluarea creşterii PIB cuconcursul unui motor puternic - consumul, absent din peisaj în 2010, cândexporturile şi-au făcut datoria, dar n-au reuşit să mişte economia dinrecesiune.

"Mise pare nefezabilă, dar şi periculoasă chiar, repetarea aproape excesivă că nuavem creştere economică pentru că nu stimulăm consumul. Păi cum să stimulăm dacănoi am avut un consum mult mai mare, cu 14% mai mare decât producţia internă?(...) Stimularea consumului în condiţiile actuale înseamnă revenirea la aceeaşiproblemă, a sustenabilităţii", a precizat, ieri, guvernatorul Mugur Isărescu.

Isărescu:CAS nu se pot reduce deocamdată

Referitorla Codul muncii, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, prezent ladezbaterea de la BNR, a declarat că acesta trebuie modificat. “Flexibilizarea pieţeimuncii nu se poate realiza fără scăderea contribuţiilor sociale. Analizăm acestscenariu. În România, costul forţei de muncă este ridicat. Mulţi ne-au reproşatcă nu am ajutat firmele. Nu s-a putut mai mult datorită ajustărilor pecheltuieli", a spus Ialomiţianu.

Înreplică, guvernatorul BNR afirmă că nu vor putea fi reduse contribuţiile deasigurări sociale până când nu se va remedia dezechilibrul dintrecontribuabilii care muncesc, puţin peste 4 milioane, şi beneficiarii de asistenţăsocială, de peste 5 milioane.

ŞefulBNR a atenţionat că România are, prin comparaţie cu altestate, o fiscalitate relativ redusă la nivelul PIB, dar extrem de împovărătoarecând e vorba de fiecare companie în parte. "Suntem într-o mare capcană dincauza poverii sociale şi a nefiscalizării agriculturii. Avem încasări la bugetde 30-32%, dar povara pe întreprinderea plătitoare este de 60-70%. Toţi cei dinproducţie sunt pur şi simplu sugrumaţi. Aceasta este şi sursa muncii la negru. Nici nu cred că putem s-o combatem (munca lanegru - n.r.) doar printr-o decizie. (...)România este o ţară cufiscalitate redusă la nivelul PIB şi cu fiscalitate foarte mare, extrem deîmpovărătoare, la nivelul întreprinderilor", a subliniat Isărescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

YSIA
23 Feb 2011

Stimularea muncii, stimularea muncii, stimularea muncii", oare guvernatorul nu stie in ce tara traieste ? Nu vede ce se intampla in tara? Va marturisesc ca si eu as vrea inca un job .....dar unde ? Ce se intampla acum in tara este un fenomen gen " DOSARELE X", nimeni nu stie nimc, nimeni nu isi asuma raspunderea la propriu , haos, haos, haos.

Adauga un comentariu

Random image