2017-01-20 18:10

ECONOMIE


Guvernul a demarat discuţii cu BEI pentru a asigura Transgaz fonduri pentru proiectul Nabucco

 |  17:29

Guvernul aînceput discuţii iniţiale cu Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) pentru aobţine fonduri pe care compania de stat Transgaz să le folosească la construcţiagazoductului Nabucco.

"Este prea devreme să discutăm detaliileposibilei finanţări, însă pot spune că am început discuţiile cu Guvernul",a afirmat directorul biroului din România al BEI, Milena Messori, într-uninterviu pentru Bloomberg.

Raiffeisen Bank International a estimat, într-o notăcătre investitori publicată săptămâna trecută, că Transgaz va trebui săcontribuie cu 50 de milioane de lei la proiectul de costrucţie a gazoductuluiNabucco în acest an, pentru a acoperi costuri operaţionale, şi cu alte 30 demilioane de lei anul următor. Consorţiul Nabucco a decis în mai să amâne startulconstrucţiei până în 2013.

Proiectul, la care participă Transgaz, RWE(Germania), OMV (Austria), Mol (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) şi Botas(Turcia), vizează aprovizionarea Europei cu gaze naturale din Asia Centralăpentru a reduce dependenţa de livrările din Rusia.

Companiile Nabucco (Nabucco Gas PipelineInternational GmbH şi subsidiarele naţionale ale acesteia) şi ministereleimplicate din cele cinci ţări de tranzit, respectiv Austria, Bulgaria, Ungaria,România şi Turcia, au semnat săptămâna trecută acordurile de sprijin al proiectului,fiind astfel finalizat cadrul legal pentru construcţia conductei.

Estimarea oficială pentru costurile proiectuluiNabucco este de 7,9 miliarde de euro, cifră bazată pe un studiu de fezabilitateefectuat în anul 2005. Consorţiul Nabucco a anunţat între timp că cifrele sunt încurs de reevaluare.

Potrivit unor surse citate de Reuters în mai, investiţiileproiectate au fost revizuite la 12-15 miliarde euro, însă consorţiul a dezminţitinformaţiile, calificându-le drept speculaţii.

Capacitatea conductei urmează să fie de 31 miliardemetri cubi pe an.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-02-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image