2017-01-17 21:22

ECONOMIE


Guvernul a discutat reducerea cu până la de cinci ori a chiriei la casele RA-APPS. Decizia a fost amânată

 |  16:04
Guvernul a discutat reducerea cu până la de cinci ori a chiriei la casele RA-APPS. Decizia a fost amânată

Guvernul a discutat, ultima şedinţă, un proiect de hotărâre care prevedereducerea cu până la de cinci ori a chiriei pe metru pătrat pentru casele administratede Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi a terenului aferent,dar decizia a fost amânată, premierul Boc cerând un studiu mai clar.

Reducereacuantumului chiriei a fost argumentată prin faptul că locuinţele RA-APPS suntfoarte mari, iar sumele de plată calculate la metrul pătrat sunt astfel greu desuportat de către chiriaşi, depăşind tarifele de pe piaţa liberă, au declaratsurse oficiale, citate de Mediafax.

Aprobareahotărârii a fost însă amânată, premierul Emil Boc cerând un studiu mai clar dincare să rezulte necesitatea diminuării acestor chirii, în condiţiile în careRA-APPS reclamă scăderea veniturilor.

În toamnaanului 2008, Camera Deputaţilor a avizat o ordonanţă de Guvern privindcreşterea chiriei pentru locuinţele administrate de RA-APPS. Argumentulprezentat atunci a fost că nivelul redus al tarifului chiriei nu acoperăcheltuielile efective cu aceste imobile, astfel că se impune majorarea acestoraîn regim de urgenţă.

Înprivinţa impactului socio-economic al proiectului de act normativ, se arăta cădeşi vor avea impact asupra bugetului chiriaşilor RA-APPS, care vor fi nevoiţisă suporte, pentru aceleaşi spaţii, chirii mai mari, se va elimina însăinechitatea existentă în ceea ce priveşte nivelul chiriilor încasate deRA-APPS, raportat la nivelul chiriilor de pe piaţa imobiliară.

Astfel,chiria pentru un apartament cu supafaţă totală de până la 60 de mp, însuprafaţă utilă de 43,40 mp, este de 275,43 lei, iar pentru un apartament cusuprafaţă totală de 60-80 de mp, în suprafaţă utilă de 70,60 mp, chiria va fide 605,93 lei.

Pentru unapartament cu suprafaţa totală de 80-100 de mp şi suprafaţă utilă de 93,58 mp,chiria este de 986,84 lei, iar pentru un apartament de peste 100 mp, cu suprafaţăutilă de 149,35 mp, chiria este de 1.642,39 lei. Pentru o vilă în suprafaţăutilă de 225,64 mp, chiria este de 5.697,96 lei.

Preţul chiriilor date ca exemplu în ordonanţăeste stabilit la un curs de schimb de 3,7 lei/euro.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-01-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image