2019-01-20 23:36


Guvernul amână legea despăgubirilor

 |  21:00
Guvernul amână legea despăgubirilor

Proiectul de lege privind plafonarea despăgubirilor pentru foştii proprietari nu a fost aprobat miercuri de către Guvern, pentru a putea fi trimis în Parlament. Varianta prezentată de Executiv săptămâna trecută a fost puternic contestatăde toată lumea, mai puţin de promotorii ei. Autorităţileau anunţat că proiectul de lege va fi modificat.

România are termen până pe 12 iulie 2012 să se conformeze unei decizii-pilot a CEDO privind restituirile, astfel încât procesul de restituire să fie cât mai eficace (n.r. - autorităţile au avut la dispoziţie 18 luni pentru modificările legislative). CEDO a pus accent pe instituirea unor proceduri clare şi simplificate şi pe o posibilă limitare a despăgubirilor şi eşalonare a lor pe o perioadă mai mare.

De aici a plecat ideea Guvernului de a limita despăgubirile la 15% din valorea imobilelor confiscate de comunişti şi de a prelungi termenul de despăgubire cu 10-12 ani. Mai mult, se propune şi eliminarea restituirii în natură a imobilelor solicitate.

După elaborarea proiectului de plafonare a despăgubirilor şi chiar în ziua în care Guvernul îşi propusese să adopte proiectul de act normativ, Ministerul Finanţelor Publice a organizat miercuri, 18 aprilie, o întâlnire cu reprezentanţii unor asociaţii care apără drepturile persoanelor deposedate abuziv. Ei solicită menţinerea retrocedării şi acordarea de despăgubiri fără plafonare valorică. Potrivit acestora, o modalitate ar fi şi despăgubirea în natură cu terenuri de la ADS şi case de la RA-APPS.

Critici pe linie

Toată lumea a criticat intenţia Executivului de limitare a despăgubirilor la 15% din valoare. UDMR a anunţat că nu va vota legea în Parlament dacă se menţine prevederea potrivit căreia nu se mai acceptă restituirile în natură.

Pe de altă parte, Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, şi-a arătat interesul cu privire la modul în care se propune modificarea despăgubirilor la imobilele naţionalizate. “Între această decizie (n.r. - CEDO) şi ceea ce spune legislaţia în mod real există o problemă complexă. Parte din problemă - pe care o înţelegem - este că România are resurse limitate, dar există modalităţi prin care să se rezolve acest lucru”, a spus Gitenstein, precizează Agerpres.

Una dintre cele mai dure reacţii a venit din partea Bisericii Romano-Catolice, care a pierdut foarte multe imobile, inclusiv biserici. Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, ÎPS Ioan Robu, consideră, într-un comunicat de presă, că “restituirea bunurilor confiscate în mod abuziv de regimul comunist este un act de dreptate şi nu un privilegiu ori o concesie a statului român”. “Anularea, prin lege, a restituirii în natură a bunurilor naţionalizate este de fapt o altă naţionalizare (...)”, mai spune înaltul ierarh romano-catolic. “Noua reglementare tinde să genereze discriminări între persoanele cărora li s-au restituit deja în natură bunurile şi persoanele îndreptăţite la restituirea în natură a imobilelor, dar cărora nu le-au fost soluţionate încă cererile”, se precizează în comunicat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-09-02

TAGURI: CEDO, Mark_Gitenstein, IPS_Ioan_Robu, despagubiri, limitare
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...