2017-01-23 00:38


Guvernul amână până în 2019 punerea în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Statul caută peste 10 miliarde de euro pentru proiecte tărăgănate din anii ‘90

 |  20:00
Guvernul amână până în 2019 punerea în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Statul caută peste 10 miliarde de euro pentru proiecte tărăgănate din anii ‘90
Dacă tot nu s-a făcutnimic în ultimii cinci ani pentru continuarea proiectelor de la Centrala NuclearăCernavodă, Ministerul Economiei a anunţat că noul termen de realizare aviitoarelor reactoare 3 şi 4 este august 2013-iulie 2019, însemnând o amânarecu cel puţin doi ani a acestor proiecte. Conform noului calendar, între februarie2011 şi martie 2012 se vor atrage în proiect noi investitori şi vor fi vândutecătre aceştia o parte dintre pachetele de acţiuni din cele deţinute deNuclearelectrica. Apoi, până în luna iulie 2012, se va derula procedura deselectare a contractorului pentru ingineria, procurarea şi construcţiaproiectului. După chixul dat de Ministerul Transporturilor cu parteneriatulpublic-privat privind autostrada Comarnic - Braşov, proiect pentru care s-aupierdut milioane de euro, Ministerul Economiei îşi încearcă norocul cureactoarele 3 şi 4, hidrocentrala Tarniţa, proiectul AGRIşi centrala Doiceşti.

Dacă în ultimii cinci ani, cele patruproiecte au rămas la stadiul de studii de fezabilitate, Guvernul încearcă săsalveze cele mai mari planuri energetice prin parteneriate public-private. Cele patru proiecte din sectorul energetic costăcel puţin 10 miliarde de euro. Primulproiect se referă la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Al doilea proiect estecel referitor la proiectul AGRI, prin care mai multe ţări vor să transportegaze din Azerbaidjan către Europa. Al treilea proiect este realizareahidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, iar a patra investiţie este proiectulprivind reabilitarea centralei termoelectrice Doiceşti. Întrebatfiind de ce acest proiect tărăgănează, directorul general al EnergoNuclear,Dragoş Popescu, a spus că „aşa se fac marile proiecte, cu greutate”.

Ministerul Economiei a precizat că valoareainvestiţiei necesare construirii reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodăva fi stabilită în urma ofertelor preliminare primite de la potenţialiicontractori. „Opţiunea nucleară rămâne în continuare una fermă pentru România.Reactoarele 3 şi 4 vor beneficia de îmbunătăţiri de proiect faţă de unitatea dereferinţă - Unitatea 2, care au ca scop atingerea performanţei în domeniulsecurităţii nucleare şi a fezabilităţii economice”, potrivit datelorproducătorului de electricitate Nuclearelectrica, citate de NewsIn.

Hidrocentrala Tarniţa ar putea fi funcţionalătot din în 2019

Centrala hidroelectrica cu acumulare prinpompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, de 1.000 MW, proiect estimat la peste un miliard deeuro, va fi pusă în funcţiune în semestrul al doilea al anului 2019, potrivitcalendarului prezentat de Ministerul Economiei. Directorul de dezvoltare alHidroelectrica, Răzvan Cojoc, care este şi managerul acestui proiect, adeclarat că există circa 10 potenţiali investitori interesaţi de acest proiect.Hidrocentrala Tarniţa Lăpuşteşti ar urma să contribuie la acoperirea curbei desarcină estimată pentru anul 2020 prin producerea anuală a circa 1.650 GWh,pentru asigurarea funcţionării eficiente a grupurilor din Sistemul EnergeticNaţional. Totodată, contribuţia la reducerea emisiilor de gaze cu efect de serăeste estimată la circa 628.000 de tone de dioxid de carbon pe an, potrivitdatelor proiectului. Hidrocentrala va avea o capacitate instalată de 1.000 deMW şi va fi echipată cu patru hidroagregate reversibile turbină-pompă de câte250 MW fiecare, iar durata estimată a construcţiei este între cinci şi opt ani.Reprezentanţii Hidroelectrica estimează că peste 4.000 de locuri de muncă vorfi create în cele două faze ale construcţiei. Staţia de pompare de la Tarniţa-Lăpuşteştiva produce electricitate şi va consuma surplusul de energie din golul desarcină.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-07-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image