2017-01-18 12:09

ECONOMIE


Guvernul ar putea obţine 1,5 miliarde de euro din vânzarea de acţiuni la companiile de stat

 |  17:41
Guvernul ar putea obţine 1,5 miliarde de euro din vânzarea de acţiuni la companiile de stat

FondulProprietatea (FP) estimează că Guvernul ar putea obţine, în următorii doi ani,aproape 1,5 miliarde de euro din vânzarea de acţiuni ale unor companii de stat,a declarat, Grzegorz Konieczny, directorul general al Franklin Templeton şimanagerul de portofoliu al FP, transmite Reuters.

Ela precizat că Guvernul intenţionează să vândă în acest an acţiuni alegrupurilor energetice Petrom, Transgaz şi Transelectrica, pe o piaţă secundară.În plus, Konieczny a afirmat că FP analizează o listare secundară la Londra,Viena sau Varşovia şi va face recomandări acţionarilor în acest sens în vară.

Koniecznya declarat într-un briefing de presă la Londra că este probabil ca Petrom săatragă 400-500 milioane de euro, iar Transgaz şi Transelectrica câte 50 demilioane de euro.

Ela adăugat că Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica ar putea efectua ofertepublice iniţiale în 2012, posibil pentru câteva sute de milioane de eurofiecare.

Guvernulintenţionează să reducă deficitul bugetar parţial prin vânzarea unorparticipaţii deţinute de stat la companii, dar disputele politice şi condiţiiledificile din piaţă au dus la întârzieri, notează Reuters.

"Pentrua putea returna împrumutul de la FMI, Guvernul trebuie să vândă din active.Banii sunt principalul motiv", a spus Konieczny.

Statulromân controlează 39% din Fondul Proprietatea, în timp ce o participaţie de 41%aparţine persoanelor fizice, unele dintre acestea fiind despăgubite prinacţiuni pentru pierderea proprietăţilor la plecarea din România în perioadacomunismului.

Pânăcând participaţia statului nu va scădea sub 33%, se aplică anumite restricţiiasupra drepturilor de vot în cazul deţinerilor mari.

Koniecznya precizat că participaţia statului va coborî sub pragul de 33% în acest an.

"Anticipămcă Guvernul va pierde controlul asupra fondului în acest an", a spus el.

Koniecznya arătat că Fondul ar putea lua în considerare o listare secundară de acţiuni, laLondra, Varşovia sau Viena, şi va face recomandări acţionarilor în acest sens,în această vară.

Ela adăugat că există posibilitatea listării acţiunilor companiilor dinportofoliu la Varşovia sau Londra, sub formă de Certificate Globale de Depozit.

DavidSmart, şeful fondurilor suverane şi internaţionale ale Franklin Templeton, adeclarat că Fondul Proprietatea ar trebui să fie atrăgător pentru alte fondurisuverane de administrare de active, interesate de expunere în industriaenergiei şi cea a infrastructurii.

FondulProprietatea deţine participaţii la 83 de companii private şi de stat, ocomponentă importantă a portofoliului fiind reprezentată de sectoareleelectricităţii, petrolului şi gazelor, şi intenţionează să îşi listezeacţiunile la bursa din Bucureşti, săptămâna viitoare.

PotrivitFranklin Templeton, listarea va tripla lichiditatea bursei, sporindatractivitatea României.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-05-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image