2018-12-19 08:38


Guvernul Boc continuă să îndatoreze România. Acordul preventiv cu FMI s-a ''evaporat'', statul se va împrumuta cu alte miliarde de euro

 |  19:50
Guvernul Boc continuă să îndatoreze România. Acordul preventiv cu FMI s-a ''evaporat'', statul se va împrumuta cu alte miliarde de euro
Chiar dacă Guvernul s-a lăudat că noul acord cu FondulMonetar Internaţional (FMI) este ca o „centură de siguranţă”, formula utilizatăîn scrisoarea de intenţie lasă loc autorităţilor să tragă efectiv bani de laFMI şi CE în următorii doi ani. Analiştii economici prevăd un dezastru, respectivîncă 300.000 de şomeri, majorarea impozitelor şi reducerea salariilor. Sindicaliştiisusţin că urmează “ani grei de rambursare a datoriei care vor dura cel maiprobabil până în 2015”.

Românii vor avea de suportat încă o datorie de 3,6miliarde de euro de la FMI, la care se adaugă alte 1,4 miliarde de euro de laComisia Europeană (CE). Guvernul şi BNR au cerutFMI ca actualul acord de finanţare aprobat la sfârşitul lunii martie să fie detip stand-by, la fel cu cel semnat în 2009, singura deosebire fiind"intenţia" autorităţilor de a nu mai apela efectiv la fonduri.

“Formula folosită în scrisoarea de intenţie lasă locautorităţilor să tragă efectiv bani de la FMI şi CE, întorcând astfelaşteptările create până acum privind renunţarea la «spirala îndatorării»,respectiv la alternativa rambursării datoriilor la finanţatorii externicontractând alte datorii de la ei. (…) Linia de finanţare flexibilă a fostcreată de FMI special pentru ţările care nu înregistrează dezechilibremacroeconomice mari, dar au nevoie de o protecţie împotriva efectelor crizeifinanciare globale”, informează Mediafax.

Ilie Şerbănescu: “România se pulverizează”

Analistul financiar Ilie Şerbănescu consideră că ţinta de deficit de 4,4% din PIB nu poate fi îndeplinită. “În România nu poate fi decât rău, situaţia este atât destricată încât nu mai ai ce face. (…) Din ce să plătim 20 miliarde de euro? Am dat banii băncilor străine şi amplătit salarii şi pensii. De unde să mai dăm? FMI nu ne dă mai mult de 3,6miliarde de euro, restul de până la 19 miliarde de euro se vor lua de la sistemulprivat, unde este de două ori mai scump faţă de FMI. Statul român are nevoie în2011 de cel puţin 19 miliarde de euro, dintre care 12,5 miliarde de euroreprezintă serviciul datoriei, ratele scadente în acest an plus dobânzile, iar restulde 6 miliarde de euro reprezintă deficitul de 4,4%, dacă va fi respectat. Eu nucred că va fi respectat acest deficit de 4,4%”, ne-a declarat Şerbănescu.Potrivit acestuia, “România se pulverizează, în aceste vremuri, chestiile propuse de Guvern nuau cum să fie realizate decât prin continuarea măsurilor de austeritate”. „Acestlucru înseamnă că efortul de reducere este de două ori mai mare faţă de 2010,când a fost vorba doar de un punct procentual. Acum vorbim de două puncteprocentuale, trebuie impus în continuare programul de austeritate. Nu ştiu cinemai face acest program, băieţii aştia sunt epuizaţi. Anul acesta mai vine cunişte creşteri de impozite şi alte reduceri salariale. Trebuie impus un astfelde program, altfel nu ştiu cum ajungem la 4,4% deficit. Nu ştiu ce vom face în2012, când trebuie să ajungem sub 3% deficit”, a mai explicat analistuleconomic.

Blănculescu: „Ar trebui disponibilizaţi încă 300.000 debugetari”

În opinia consultantului financiar Ionel Blănculescu,fost ministru al controlului, „creşterea gradului deîndatorare publică va fi prima consecinţă a tragerii de bani din acordul cuFMI. Mai mult, va creşte inflaţia din cauza aportului de bani pe piaţă. Vorurma ani grei de rambursare a datoriei, care vor dura cel mai probabil până în2015, care înseamnă în acelaşi timp şi un buget foarte restrâns. Personal, spersă se acţioneze împotriva salariilor bugetarilor, dar nu cum s-a făcut pânăacum. Trebuie să se acţioneze calitativ, nu cantitativ. Ar mai trebuidisponibilizaţi încă 300.000 de bugetari, care vor trebui reinstruiţi pentru alucra în domeniul privat. Cei rămaşi, mai ales cei cu adevărat productivi, artrebui plătiţi la nivel UE pentru a-i motiva. Pe scurt, situaţia cu acordulstand-by nu este bună. Cu siguranţă, vor trage bani, de aia au formulat acordulîn aşa fel”, a afirmat Blănculescu.

Petru Dandea: “Este un nou semn al crizei”

Vicepreşedintele Confederaţiei Sindicale “Cartel Alfa”, Petru Dandea, susţine că nevoia Guvernului de a apela din nou la banii dela FMI este un nou semn că nu am ieşit din criză. “Acordul acesta cu FMI era unul de tip preventiv. Fondurile nu puteau fiaccesate decât dacă solicita Guvernul acest lucru. Am ajuns să împrumutăm dinnou bani pentru că Guvernul nu va face nimic să combată evaziunea fiscală şisunt găuri imense la bugetul de stat. Din cele 20 de miliarde de euro pe carele-am împrumutat până acum, jumătate din bani au fost folosiţi pentru a ajutabugetul de stat. Acest nou împrumut contrazice declaraţia premierului, potrivitcăreia am ieşit din recesiune. Este un nou semn al crizei”, ne-a declarat Dandea. Acesta avertizează că premierul Boc împrumută banide la FMI fără a se gândi că sumele trebuie înapoiate. “Când va trebui săînapoiem aceşti bani, în mod sigur, premierul Boc nu va mai ocupa actualafuncţie. Nu-l interesează că banii vor trebui înapoiaţi FMI”, a mai spusvicepreşedintele “Cartel Alfa”.

Lista firmelor monitorizate de FMI a fost extinsă la 18unităţi

Lista companiilor monitorizate de FMI a fost extinsă prinincluderea altor nouă societăţi, Poşta Română, TAROM, Complexul EnergeticTurceni, Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice "ElectricaServ", Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, SocietateaNaţională a Lignitului Oltenia, precum şi societăţile Intervenţii Feroviare şiTelecomunicaţii CFR. În paralel, a fost scoasă de sub monitorizare AdministraţiaNaţională a Îmbunătăţirilor Funciare. Pe lista companiilor ale căror politicifinanciare şi de personal sunt monitorizate de FMI au fost menţinute CFR SA, CFRCălători, CNADNR, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFRMarfă, Electrocentrale Bucureşti şi Electrificare CFR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-05-04
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...