2018-10-17 08:17


Guvernul caută din nou finanţare

 |  21:00
Guvernul caută din nou finanţare

Opiniile sunt împărţite cu privire la anunţul premierului Boc potrivit căruia România ar avea nevoie de o refinanţare de circa 15 miliarde de euro, anul viitor. În timp ce unii analişti cred că Ministerul Finanţelor fie nu va reuşi să obţină banii, fie îi va împrumuta la costuri foarte mari, alţii au încredere că România va obţine finanţarea necesară de pe piaţa internă.

Anul viitor, Guvernul trebuie să se împrumute cu 57 miliarde de lei (12 miliarde de euro) şi 2,5 miliarde de euro. Premierul Boc spune că nu vor fi probleme, România având resurse interne pentru finanţare.

Analistul economic Ilie Şerbănescu consideră însă că România, în urma eşecului înregistrat recent cu  turneul de promovare al emisiunii de obligaţiuni în Statele Unite, a rămas fără surse de finanţare externe. „E o problemă de unde ne împrumutăm. Emisiunea de obligaţiuni din SUA nu a funcţionat. E posibil ca şi băncile din ţară să îşi mute banii în ţările mamă. Noi oricum nu mai avem nici o şansă pe pieţele externe. Chiar dacă băncilor le este mai comod să împrumute statul, ele nu pot acţiona împotriva ordinelor de la centru. Dacă au ordine de acasă să n-o facă, nu o vor face”, a spus analistul. Mai mult, acesta consideră România nu este eligibilă pentru nici un fel de împrumut, indiferent cât ar fi dispusă să plătească pentru el. ”Indiferent cât am vrea să plătim, nu ne va da nimeni banii. Când eşti falit, nu te mai împrumută nimeni. Lumea trebuie să înţeleagă că interesul băncilor este să îşi păzească pielea”, a declarat Şerbănescu.

Sebastian Vlădescu: E o procedură normală

Fostul ministru al finanţelor, Sebastian Vlădescu, consideră că împrumuturile de 15 miliarde de euro pe care statul vrea să le contracteze anul viitor reprezintă „rolloverul normal al datoriei publice”. Nu este vreo dorinţă de-a lui Boc. E o procedură normală pe care orice guvern ar trebui să o facă. Costul la care se va face acest rollover este altă discuţie. De aceea s-au făcut eforturi pentru scăderea deficitului bugetar, pentru a face posibilă această refinanţare a datoriei publice. Sistemul bancar intern este capabil să asigure o bună parte a acestei finanţări. Mai mult, valoarea netă a finanţării nu este egală cu valoarea reală, din cauza maturităţilor diferite“, ne-a declarat Vlădescu.

Blănculescu: Fundamental, există soluţii

Analistul financiar Ionel Blănculescu consideră că, dacă România nu obţine cele 15 miliarde de euro, nu este un „capăt de ţară”. „Banii ăştia au două scopuri: finanţarea deficitului bugetar şi plătirea serviciului datoriei publice. În principiu, se va putea obţine finanţarea, dar din nefericire noi suferim efectele crizei economice. Probabil că, în cazul unui împrumut, vom fi nevoiţi să-i împrumutăm la CDS (Credit Default Swap) din regiune. În caz că nu facem rost de bani, nu e un capăt de ţară. Fie reducem cheltuielile, fie producem mai mult. În ultimă instanţă, aplicăm regula de aur «cât am, atât cheltuiesc». Oricum, fundamental, există soluţii în ambele direcţii”, ne- a declarat Blănculescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...