2018-12-13 07:04


Guvernul dă în jos estimarea de creştere a PIB în trimestrul II

 |  17:32
Guvernul dă în jos estimarea de creştere a PIB în trimestrul II

Guvernul a revizuit în uşoară scădere estimarea privind creşterea PIB în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru al anului, de la 0,3-0,4% cât anticipa iniţial la 0,2-0,3%, mizând însă pe o performanţă mai bună în trimestrul III datorită producţiei agricole, pentru a atinge ţinta pe întregul an.

„Estimarea de creştere economică este revizuită la acest moment în uşoară scădere, la 0,2-0,3%, fără să existe totuşi datele finale. Se speră însă într-o performanţă mai bună în trimestrul al treilea datorită producţiei agricole, astfel încât ţinta unei creşteri economice de 1,5% pentru întregul an să fie atinsă”, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

La sfârşitul lunii iulie, surse guvernamentale au declarat că Guvernul mizează pe o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) în trimestrul II, faţă de primul trimestru, de 0,3-0,4%, cifrele fiind discutate şi cu oficialii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, în ultima misiune de evaluare.

Ulterior, premierul Emil Boc a declarat că reducerea ritmului de creştere a exporturilor în luna iunie şi datele privind producţia industrială pot duce la încetinirea ritmului de creştere economică pentru trimestrul doi, astfel că va fi nevoie de „maximizarea” investiţiilor şi lucrărilor în trimestrul trei. „Avem o creştere economică prognozată de 1,5% (pentru anul în curs, n.r.), dar această creştere nu va fi atinsă dacă trimestrul al treilea nu va fi fructificat la maximum, pentru că el are una dintre cele mai mari ponderi în PIB într-un an. Am aflat că în luna iunie se constată o încetinire a producţiei industriale şi a exporturilor, ceea ce s-ar putea să ne încetinească creşterea economică pentru trimestrul al doilea. De aceea, cu atât mai mult în trimestrul trei trebuie să avem grijă să maximizăm investiţiile şi tot ce înseamnă lucrări", a spus Boc. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-05-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...