2018-10-18 03:40


Guvernul limitează subvenţiile agricole

 |  21:00
Guvernul limitează subvenţiile agricole

Subvenţiile agricultorilor vor fi dijmuite anul viitor, pentru prima oară de la aderarea ţării la Uniunea Europeană. Intenţiile Guvernului de a înregistra un deficit bugetar de invidiat şi pe timp de „boom” economic lasă fermierii fără aproape 20% din ajutoarele ce trebuiau asigurate de către statul român. Şi totul în condiţiile în care şi aşa subvenţiile româneşti sunt cu mult mai mici decât cele primite de agricultorii din vestul Europei. Se pare că aceeaşi politică de diminuare a subvenţiilor va fi aplicată şi crescătorilor de animale, dar cei mai mulţi dintre aceştia nu au parte şi de ajutoare comunitare.

Pentru anul 2011, fermierii vor putea beneficia de o subvenţie, din bugetul naţional, de 60 de euro/ha, faţă de maximul convenit cu UE de 73,35 euro/ha. Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, această valoare va fi suplimentată pentru culturile de in şi cânepă, cu 41,7 euro/hectar, cu 60 euro/ha pentru hamei, cu 1140 euro/ha pentru tutun şi cu 237 euro/ha pentru sfeclă de zahăr. Potrivit notei de fundamentare, la stabilirea nivelului subvenţiilor din bugetul naţional s-a ţinut seama de posibilităţile anului viitor, “aşa cum au fost comunicate de către Ministerul Finanţelor Publice la începutul lunii noiembrie 2011, în urma analizei indicatorilor bugetari, respectiv veniturile, cheltuielile şi deficitul bugetului general consolidat, care a fost efectuată împreună cu Comisia Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional”.

În ceea ce priveşte cuantumul propus de 60 euro/ha, acesta reprezintă 81,5% din maximul posibil de acordat de 73,56 euro/ha. Nota de fundamentare atrage atenţia că, şi în aceste condiţii, valoarea subvenţiei naţionale este mai mare cu 18,4% faţă de nivelul din 2010, când ţăranii au primit 50,64 euro/ha.

Sumele totale necesare aplicării schemei de plăţi naţionale directe complementare sunt de 377,69 milioane euro, aproximativ 1,64 miliarde de lei.

UE, mai darnică

Guvernul s-a grăbit să aprobe ajutoarele care vin de la Uniunea Europeană pentru 2011, ca să poată face plăţi în avans, urmând ca şi contribuţia naţională să fie definită mai târziu. Pentru anul 2011, cuantumul maxim al plăţilor este de 100,65 euro/ha. Sumele totale necesare acordării acestor ajutoare se ridică la 882,3 milioane de euro, bani care pleacă din bugetul României şi sunt restituite de Comisia Europeană. Fondul este destinat subvenţionării a aproximativ 8,76 milioane ha de teren.

La vremea respectivă, Ministerul Agriculturii a solicitat finanţelor subvenţii naţionale de 73,35 euro/ha, dar nu au fost aprobate.

“Până la sfârşitul lunii noiembrie, Guvernul trebuie să publice în Monitorul Oficial nivelul subvenţiilor naţionale, altfel agricultorii nu mai primesc nimic”, a declarat Daniel Botănoiu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Proagro. Potrivit acestuia, diminuarea subvenţiilor are ca rezultat creşterea importurilor de produse alimentare din ţări membre UE, unde agricultorii au parte de mai mult sprijin.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-11-13

TAGURI: guvern, subventii agricole
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...