2018-12-12 16:18


Guvernul nu are bani pentru agricultori

 |  21:00
Guvernul nu are bani pentru agricultori

Statul nu mai are bani ca să plătească toate subvenţiile agricultorilor români. Guvernul se bazează pe fondurile care vin de la Comisia Europeană pentru a susţine cât de cât producţia naţională, care trebuie să fie competitivă pe piaţa Uniunii Europene unde activează agricultori beneficiari de subvenţii cu mult mai mari decât cele româneşti. Se pare că aceeaşi politică, de diminuare a subvenţiilor, va fi aplicată şi crescătorilor de animale, dar cei mai mulţi dintre aceştia nu au parte şi de ajutoare comunitare.

Guvernul a stabilit cuantumul plăţilor directe unice pe suprafaţă şi a plăţilor separate pentru zahăr, în agricultură în sectorul vegetal, pentru anul 2011. Aceste sume vin de la Uniunea Europeană şi ele sunt completate de plăţile complementare făcute din bugetul de stat. Astfel, pentru anul 2011, cuantumul maxim al plăţilor este de 100,65 euro/ha, în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS), iar pentru sfecla de zahăr, sprijinul financiar se completează cu o schemă de plată suplimentară, în valoare de 237 euro/ha, ambele scheme din bugetul comunitar. Sumele totale necesare acordării acestor ajutoare se ridică la 882,3 milioane de euro, bani care pleacă din bugetul României şi sunt restituite de Comisia Europeană. Fondul este destinat subvenţionării a aproximativ 8,76 milioane ha de teren.

Hârtii neacoperite

Subvenţiile comunitare trebuie completate cu unele susţinute din bugetul naţional. Tocmai această contribuţie lipseşte.

Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de HG prin care se stabileşte valoarea plăţilor complementare, la 73,35 euro/ha, maximul admis de UE. Numai că acest act normative este, acum, la Ministerul Finanţelor Publice, care nu a fost la fel de operativ ca în cazul banilor comunitari.

Responsabili din domeniu consideră că statul nu va acorda această sumă, pentru că nu are de unde. S-a avansat şi ideea de a aloca, de la bugetul de stat, numai 30 de euro/ha, pe lângă banii comunitari. În acest fel, Guvernul ar face o economie de aproximativ 380 milioane de euro, bani pe care oricum, Executivul nu-i are, având în vedere că se împrumută săptămânal la dobânzi de neadmis acum câteva luni.

Pe de altă parte, Guvernul acordă subvenţii şi pentru creşterea animalelor, unele dintre acestea nefiind susţinute şi de ajutoare comunitare. Se pune problema ca şi aceste subvenţii să fie tăiate. Rămâne de văzut câţi bani vor ajunge la fermieri.

Optimismul lui Tabără

Patrimoniul funciar şi cel agricol nu sunt elemente de speculă, a declarat Valeriu Tabără, ministrul agriculturii, miercuri, la deschiderea celui mai mare târg de agricultură din România, IndAgra. “Sunt optimist în privinţa producţiilor agricole din 2012 şi în continuare şi, de asemenea, nu cred că România are de ce să se îngrijoreze din cauza securităţii alimentare dacă nu face greşeli politice mari”, a adăugat ministrul.

IndAgra se desfăşoară în perioada 19-23 octombrie 2011 la Romexpo şi reuneşte 373 de firme din 21 de ţări.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-10-29
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...