2017-01-17 09:22

ECONOMIE


Guvernul reduce subvenţiile agricole

 |  21:00
Guvernul reduce subvenţiile agricole

Fermierii vor fi privaţi de jumătate din subvenţiile pe care statul ar fi trebuit să le acorde pentru anul 2011. Explicaţia este simplă din partea autorităţilor – cum plăţile se fac anul viitor, bugetul pe 2012 nu poate suporta o povară mai mare. Acestea nu au venit cu soluţii pentru suplinirea dezechilibrului produs pe piaţă, având în vedere că agricultorii noştri activează pe piaţa unică europeană, unde, oricum, subvenţiile sunt mai mari chiar şi în condiţii normale.

Subvenţiile în sectorul vegetal din bugetul naţional vor fi de 37,22 euro/ha, cu creşteri pentru culturile de in şi cânepă, hamei, tutun şi sfeclă de zahăr. În sectorul zootehnic acestea se vor cifra la 410 lei/cap bovină şi 40 de lei/cap de ovină sau caprină, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii. Ministrul Valeriu Tabără a precizat că acestea sunt nivelurile subvenţiilor posibil a fi acordate în 2012, „în condiţiile actuale de prudenţă a sistemului bugetar, ca urmare a situaţiei economice la nivel european şi mondial”, precizează comunicatul.

Sumele totale necesare aplicării schemei de plăţi naţionale directe complementare sunt de 246,85 milioane de euro, echivalentul a peste un miliard de lei, şi reprezintă cofinanţare publică de la bugetul de stat.

Potrivit normelor comunitare, sprijinul pentru sectorul vegetal se compune din subvenţia din bugetul UE şi finanţarea de la bugetul naţional. Partea comunitară a fost rezolvată demult, agricultorii urmând să primescă, pentru anul 2011, 100,65 euro/ha, pentru aproximativ 8,76 milioane ha teren.

Prognoze proaste

Evoluţia valorii subvenţiei naţionale indică o degradare a prognozelor financiare pentru 2012. La jumătatea lunii noiembrie, Ministerul Agriculturii avansa, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, valoarea subvenţiei naţionale la 60 de euro/ha, faţă de maximul convenit cu UE, de 73,35 euro/ha. Scăderea, condamnată de agricultori, a fost decisă în funcţie de posibilităţile anului viitor, „aşa cum au fost comunicate de către Ministerul Finanţelor Publice la începutul lunii noiembrie 2011 (...)”, se arăta în Nota de fundamentare a documentului de atunci. Două săptămâni mai târziu, prognozele devin şi mai proaste, astfel că subvenţia s-a înjumătăţit.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-05-06

TAGURI: guvern, subventii agricole, valeriu tabaraComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image