2018-12-16 21:55


Guvernul renunţă la anul 2015 ca obiectiv pentru trecerea la euro

 |  11:42
Guvernul renunţă la anul 2015 ca obiectiv pentru trecerea la euro

Guvernul a renunţat la data de 1ianuarie 2015 ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro, termen menţionat curegularitate în anii anteriori, şi a avansat doar intervalul 2013-2014 pentru intrareaîn ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, potrivit noului program deconvergenţă.

Termenul estimat pentru intrarea României în ERM-II a fostintrodus în proiectul programului de convergenţă pentru perioada 2011-2014,document pe care Executivul urmează să îl transmită Comisiei Europene,informează Mediafax. În document nu maieste însă menţinut şi angajamentul asumat distinct în perioada anterioară, deadoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015.

În documentul precedent, elaborat de Guvern în primăvaraanului trecut, se aprecia că, având în vedere necesitatea implementării unorreforme structurale suplimentare care să ducă la creşterea flexibilităţiieconomiei româneşti şi a capacităţii acesteia de a face faţă şocurilorasimetrice, moneda naţională nu va putea intra în mecanismul ratei de schimb II(ERM-II) "mai devreme de 2012", iar pentru moneda euro era stabilitîn mod distinct că va fi adoptată la 1 ianuarie 2015.

În proiectul noului program de convergenţă sunt menţinuteaceleaşi argumente de continuare a reformei, dar se estimează doar că intrarea în ERM-II se va produce "înperspectiva anilor 2013-2014", fără nicio referire exactă la momentuladoptării euro.

"Având în vedere necesitatea continuării reformelorstructurale menite să crească flexibilitatea economiei româneşti şi capacitateaacesteia de a face faţă eventualelor şocuri asimetrice, se apreciază că monedanaţională va putea intra în mecanismul ratei de schimb II (ERM II) înperspectiva anilor 2013-2014. Această apreciere are în vedere şi necesitateaîndeplinirii sustenabile ex-ante a criteriilor de la Maastricht, inclusiv prinintermediul consolidării fiscale durabile, care să conducă la maximizareaprobabilităţii ca România să-şi limiteze la cei doi ani obligatorii durata participăriila mecanismul ratelor de schimb II. Se consideră că atât perioada anterioarăintrării în ERM II, cât şi cea a participării în acest mecanism vor reprezentaetape importante ale procesului de convergenţă nominală şi reală a economieiromâneşti, ce este prognozat a se relua ulterior încheierii perioadei decontracţie economică substanţială", se arată în document.

Intrarea în ERM-II, mecanismul european al ratelor deschimb, este etapa premergătoare aderării la zona euro. Înainte de a intra în zona euro, o ţară trebuie să respecte criteriileeconomice incluse în Tratatul de la Maastricht, respectiv să se afle timp dedoi ani în ERM-2, în cadrul căruia moneda naţională să fluctueze într-unintervalul de plus-minus 15% faţă de euro.

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declaratîn luna septembrie că probabilitatea ca România să nu poată intra în mecanismulratelor de schimb în 2012, condiţie obligatorie pentru intrarea în zona euro în2015, este foarte ridicată, însă obiectivul trebuie menţinut ca semnal politic.

Mai mulţi oficiali, printre care preşedintele Traian Băsescuşi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, au vorbit însă înultima vreme de posibilitatea amânării intrării României la zona euro faţă decalendarul actual de aderare, care stabileşte adoptarea euro în 2015.

Cele mai multeopinii vorbesc de o amânare de cel mult doi ani, perioadă în care România arputea continua reformele structurale, beneficiind de avantajul unei politicimonetare independente. În acest interval, banca centrală ar putea calibra maibine rata de schimb la care se va face trecerea de la leu la euro.

În noiembrie 2010, guvernatorul Băncii Naţionale a României(BNR) a declarat că România ar trebui să amâne momentul aderării la zona eurodacă în următoarele luni se va constata că efortul de consolidare fiscală nueste susţinut de populaţie, arătând însă că prelungirea până în 2018 este unobiectiv mult prea îndelungat.

Săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu a declarat că dacă este bine caRomânia să-şi menţină obiectivul 2015 pentru accesul la moneda euro sau vatrebui îmbunătăţită performanţa economică.

Şi şeful misiunii FMI de evaluare a acorduluicu România, Jeffrey Franks, s-a pronunţat pe această temă, declarând laînceputul anului că ţările cu regim flexibil al cursului de schimb, printrecare şi România, nu trebuie să se grăbească cu aderarea la euro, ci să profitede avantajul unei politici monetare proprii.

Un document oficial prezentat săptămâna trecută arată căGuvernul ia în calcul amânarea aderării României la zona euro cu 1-2 ani, pestetermenul de 1 ianuarie 2015 anunţat oficial de autorităţi, considerând că înacest interval politicile monetare şi fiscale trebuie consolidate, astfel încâtcursul de schimb să fie unul de echilibru la momentul aderării.

În luna decembrie a anului trecut, şeful statului a declaratcă România va stabili în prima jumătate din 2011 dacă va menţine anul 2015 caobiectiv pentru intrarea în zona euro.

Programul de convergenţă al României este revizuit anual şitransmis la Bruxelles după aprobarea de către Guvern. A.M.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639244-01-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...