2018-07-18 00:03


Guvernul vrea să taie salariile nesimţite

 |  21:00
Guvernul vrea să taie salariile nesimţite

Guvernul a analizat, în şedinţa de miercuri, un proiect de lege care limitează salariile personalului din cadrul unor companii de stat şi societăţi naţionale, măsură pe care cabinetele Boc şi Ungureanu au evitat să o pună în practică din diverse considerente. Premierul Victor Ponta a afirmat că este anormal ca în companiile cu capital majoritar de stat, în afară de salariul managerului sau al directorului general care este limitat la nivelul unui secretar de stat, celelalte salarii să fie de zeci, sute şi foarte multe sute de milioane de lei.

Premierul Victor Ponta a precizat că forma finală a proiectului de act normativ privind reducerea salariilor mari din companiile de stat va fi prezentată săptămâna viitoare. În opinia primului-ministru, „este o şmecherie” faptul că directorii din subordinea directorilor generali sau ai managerilor de companii cu capital majoritar de stat „au salarii mai mari decât la cele mai mari multinaţionale”. „Intenţionez şi intenţionăm să limităm veniturile celor din companii societăţi comerciale cu capital de stat la nivelul directorului general sau al managerului, pentru că în acest moment - ştiţi foarte bine ce s-a întâmplat după decizia guvernului Boc - directorul general sau managerul are un salariu egal cu al secretarului de stat, iar toţi directorii de sub el, uneori zeci şi sute de directori, au salarii mai mari decât la cele mai mari companii multinaţionale. Ceea ce este o şmecherie”, a afirmat Victor Ponta, citat de Agerpres.  El a criticat în acest context faptul că tatăl Robertei Anastase încasează din postul de consilier la Conpet un salariu lunat de 320 milioane de lei vechi.

Dubla impozitare, imposibilă

Premierul a anunţat recent că Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei/lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar. Această idee a fost declarată însă drept nerealizabilă de către specialiştii din domeniul fiscal, care au afirmat că un impozit nu poate fi aplicat în mod discreţionar.

La finalul anului trecut, Executivul a decis să prelungească şi pentru acest an perioada de plafonare a indemnizaţiilor acordate directorilor din companiile de stat la nivelul remuneraţiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 de lei.

În 2009, Guvernul a hotărât ca indemnizaţiile membrilor Consiliilor de Administraţie din companiile de stat şi regiile autonome să fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societăţi.

În acelaşi timp, salariile directorilor de companii de stat au fost diminuate la nivelul indemnizaţiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 de lei.

Ulterior, Guvernul a decis că această plafonare va fi menţinută pe întregul an 2010.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-01-27

TAGURI: Salarii companii nationale, limitare salarii companii nationale, Victor Ponta

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova