2018-12-16 22:13


Bursa a căzut cu 6,5% şi a atins minimul ultimelor 12 luni, sub presiunea prăbuşirii pieţelor externe

 |  14:04
Bursa a căzut cu 6,5% şi a atins minimul ultimelor 12 luni, sub presiunea prăbuşirii pieţelor externe

Bursa de la Bucureşti a căzut cu 5,05% la deschiderea şedinţei, pe un rulaj de zece ori mai mare, investitorii reacţionând la corecţiile severe de pe pieţele externe, astfel că indicele general BET-C a coborât la cel mai redus nivel din noiembrie 2010, iar titlurile FP ating minimul de la listare.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi-a accentuat scăderea la 6,47% în prima parte a şedinţei, şi a atins cel mai redus nivel din ultimele 12 luni, într-o piaţă dominată de ordine de vânzare, sub influenţa corecţiilor severe de pe bursele mature, dar cu un rulaj de patru ori mai mare.

La mijlocul zilei, indicele general al BVB (BET-C) avea 2.928,99 de puncte şi se plasa la cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. Un nivel mai mic a fost înregistrat la 26 iulie 2010, când BET-C avea 2.920,94 puncte, potrivit Mediafax.

Piaţa se plasează cu 5,86% sub nivelul de la finalul anului trecut, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, înregistrează un recul de 8,4%.

principalii indici înregistrând pierderi de până la 5%, după cea mai slabă şedinţă de la începutul anului 2009, din cauza temerilor privind o posibilă nouă rundă de recesiune în SUA şi extinderea crizei datoriilor de stat în Italia şi Spania. Analiştii anticipează noi pierderi, deşi Wall Streeet a înregistrat corecţii în nouă din ultimele zece sesiuni consecutive.

Declinul burselor americane a dus la vânzări masive şi pe pieţele din Asia şi Europa. joi cu cel mult 5,5%, iar au deschis şedinţa de vineri în picaj cu până la 3,5%.

Pe piaţa din România investitorii s-au grăbit încă din predeschidere să introducă ordine de vânzare la preţuri vizibil sub ultimele cotaţii de joi, însă ca şi în majoritatea şedinţelor cele mai mari volume au fost tot pentru acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

Piaţa a căzut cu 5,5% încă din primele minute şi în următoarele două ore a recuperat o parte din corecţie, însă după ora 12.00 noi ordine de vânzare au împins din nou preţurile în jos.

"Aş zice că loc de corecţie mai este. Nu cred că este vorba încă de exagerare. Cel mai probabil mulţi dintre investitori se gândesc că ceea ce se întâmplă acum nu este decât vârful icebergului. Prin urmare, orice element de afară care induce îngrijorări în pieţele financiare se va transpune automat şi la noi. Atât timp cât la nivel politic marile puteri financiare nu ajung la un acord concret şi de durată în ceea ce priveşte situaţia datoriilor, vom avea parte de presiuni la vânzare şi în perioada următoare", a declarat Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la Prime Transaction.

Titlurile FP au atins chiar la deschidere cel mai redus nivel de la listare, de 0,475 lei/acţiune, iar ulterior au revenit uşor. La ora 13.00, aceste titluri erau cotate la 0,4753 lei, preţ cu 4,17% sub închiderea de joi.

Aceste acţiuni au dominat piaţa cu operaţiuni de 35 milioane lei (8,3 milioane euro) şi au asigurat, astfel 48% din rulajul bursei, de 72,7 milioane lei (17,2 milioane euro). Lichiditatea pieţei era de peste patru ori mai mare decât rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 17,6 milioane lei (4,1 milioane euro).

La mijlocul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în picaj cu 5,93%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 7,48% sub nivelul de la închiderea sesiunii precedente.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 6,02%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a căzut cu 6,2%.

Scăderi severe înregistrau şi acţiunile OMV Petrom (8,11%), BRD (7,69%), SIF Moldova (7,19%), Transgaz (6,71%).

Dintre cele 78 de titluri listate la BVB, doar acţiunile Electroagreş (ELGS) erau în creştere, cu 5,92%, însă evoluţia lor a venit pe un rulaj de numai 38.000 de lei.

Căderea recentă a pieţelor poate fi atribuită mai multor factori. Datele economice din SUA s-au înrăutăţit, sugerând încetinirea şi mai accentuată creşterii după un prim semestru dezamăgitor. Totodată, criza datoriilor de stat pare că sfidează acordul încheiat în iulie de liderii europeni şi ameninţă să cuprindă Italia şi Spania, a treia şi a patra economie din zona euro.

Haos pe Bursa de la Bucureşti (BVB), în urma scăderii cu 5% a principalilor indici de pe Wall Street, după cea mai slabă sesiune de la începutul lui 2009.  Astfel, BVB a înregistrat o cădere de 5,05% la deschiderea şedinţei de vineri, pe un rulaj de zece ori mai mare. Investitorii au reacţionat la corecţiile severe de pe pieţele externe, astfel că indicele general BET-C a coborât la cel mai redus nivel din noiembrie 2010, iar titlurile Fondului Proprietatea au atins minimul de la listare.

Analiştii economici consideră că acest episod nu va avea relevanţă în mersul economiei, întrucât România nu are o bursă în adevăratul sens al cuvântului. Mai mult, aceştia au subliniat că BVB nu este un barometru al stării economice a ţării.

"Panica i-a cuprins pe investitori încă de la deschidere, ca urmare a scăderilor foarte mari înregistrate pe piaţa americană şi pe pieţele din Asia. De asemenea, şi faptul că în piaţă nu sunt ordine de cumpărare care să suţină preţurile a mai alimentat şi mai mult scăderile înregistrate. Este posibil ca mai târziu piaţa să înceapă încet-încet să-şi revină, astfel încât să avem o şedinţă volatilă", a declarat directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Fondul Proprietatea a atins minimul de la listare

Pe fondul evenimentelor din SUA,  investitorii din România s-au grăbit încă din predeschidere bursei să introducă ordine de vânzare la preţuri vizibil sub ultimele cotaţii de joi, însă ca şi în majoritatea şedinţelor cele mai mari volume au fost tot pentru acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

Acţiunile FP au căzut cu 4,23%, la 0,475 lei şi au atins, astfel, la cel mai redus nivel de la listare. Cu operaţiuni de 8,2 milioane lei, aceste titluri au asigurat 73% din rulajul bursei. Anterior şedinţei de vineri, un preţ mai mic a fost atins la 30 mai, când titlurile au închis la 0,485 lei.

La deschiderea şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a căzut cu 4,67%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 5,5% sub nivelul de la închiderea sesiunii precedente.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 4,87%.

La ora 10:16, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, era în picaj cu 4,79%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 11,4 milioane lei (2,7 milioane de euro), sumă cu mult peste rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 1,7 milioane lei (puţin peste 400.000 de euro).

Căderea recentă a pieţelor poate fi atribuită mai multor factori. Datele economice din SUA s-au înrăutăţit, sugerând încetinirea şi mai accentuată creşterii după un prim semestru dezamăgitor. Bursa de la New York a scăzut puternic joi, principalii indici înregistrând pierderi de până la 5%, după cea mai slabă şedinţă de la începutul anului 2009, din cauza temerilor privind o posibilă nouă rundă de recesiune în SUA şi extinderea crizei datoriilor de stat în Italia şi Spania.

Şerbănescu: În România nu există bursă!

În opinia analistului economic Ilie Şerbănescu, „ce se întâmplă în România este o aberaţie. “La noi nu există bursă! Pe de altă parte, ce se întâmplă în SUA este ceva semnificativ. Evenimentele recente arată că americanii nu sunt în stare să se salveze”, a declarat Şerbănescu, pentru ziarul “Puterea”. „Trebuie să se înţeleagă, noi suntem în aceiaşi zonă vulnerabilă dintotdeauna. Într-o republică bananieră ca România, tot timpul este dificil, mai ales din cauza modelului economic” a mai spus analistul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-01-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...