2017-01-18 10:25

ECONOMIE


Herman van Rompuy: UE va rezolva criza zonei euro

 |  14:03
Herman van Rompuy: UE va rezolva criza zonei euro

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Liu Weimin, a declarat, luni, că preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy le va transmite marţi liderilor chinezi că Uniunea Europeană va rezolva criza zonei euro.În cadrul unei reuniuni amânate din octombrie 2011,  Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, se vor întâlni cu premierul chinez Wen Jiabao pentru a discuta despre cooperarea în materie de energie, urbanizare sustenabilă, comerţ, finanţe, protecţionismm, probleme regionale şi colaborarea în domeniul ştiinţelor biologice.

UE a făcut 'eforturi considerabile' pentru a oferi soluţii, iar China 'sprijină un euro stabil', a precizat, la rândul său, adjunctul ministrului chinez de externe Song Tao.

  În cazul în care UE ar intra într-o profundă recesiune, creşterea PIB-ului Chinei s-ar reduce la 4,2 la sută (previziunile indică 8,1 la sută în 2012) din cauza încetării importurilor, închiderii fabricilor şi şomajului, a estimat Fondul Monetar Internaţional (FMI). Deşi Bruxellesul consideră că accesul pe piaţa chineză nu este deschis ca pe plan european, schimburile comerciale anuale se ridică la 450 de miliarde de euro. 'Însăşi UE cu măsurile pe care le adoptă va rezolva criza zonei euro şi nu China sau altă ţară emergentă (...) Euro este o parte din ADN-ul Europei, o monedă comună în centrul vieţii zilnice a peste 300 de milioane de cetăţeni, iar membrii UE sunt cei care vor rezolva criza datoriilor', a subliniat, înainte de a ajunge la Beijing, Herman Van Rompuy. 'Liderii europeni sunt hotărâţi să facă tot ceea ce este necesar pentru depăşirea crizei', a declarat oficialul european ziarului China Daily. Aceasta 'arată în mod clar că nu vine să ceară ajutor financiar chinezesc', comentează publicaţia chineză, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-05

TAGURI: China, UE, Herman_van_Rompuy, criză, euroComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image