2018-12-15 02:23


Hidroelectrica SA şi 10 parteneri contractuali, sancţionaţi de Consiliul Concurenţei cu 37 mil. euro

 |  10:35
Hidroelectrica SA şi 10 parteneri contractuali, sancţionaţi de Consiliul Concurenţei cu 37 mil. euro

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu 165.843.604 lei (aprox. 37 milioane euro) compania Hidroelectrica SA şi 10 parteneri contractuali ai acesteia, în principal comercianţi de energie. Sancţiunile au fost aplicate pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică.

Potrivit unui comunicat de presă, amenzile aplicate sunt:

1. HIDROELECTRICA SA: 20.436.271 lei (aprox. 4,6 mil. euro);

2. ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL: 21.728.026 lei (aprox. 4,8 mil. euro);

3. ALPIQ ROMENERGIE SRL: 87.821 lei (aprox. 20.000 euro);

4. ALRO SA: 21.238.719 lei (aprox. 4,7 mil. euro);

5. ELECTROCARBON SA: 864.203 lei (aprox. 193.000 euro);

6. ELECTROMAGNETICA SA: 9.021.308 lei (aprox. 2,0 mil. euro);

7. ELSID SA: 2.553.868 lei (aprox. 570.000 euro);

8. ENERGY FINANCING TEAM AG (SWITZERLAND): 71.374.436 lei (aprox. 16,0 mil. euro);

9. ENERGY HOLDING SRL: 12.359.852 lei (aprox. 2,8 mil. euro);

10. LUXTEN LIGHTING COMPANY SA:  5.454.150 lei (aprox. 1,2 mil. euro);

11. MENAROM-P.E.C. SA (succesor EURO-P.E.C. SA):  724.950 lei ( aprox. 162.000 euro).

Potrivit sursei citate, Hidroelectrica SA, Elsid SA şi Electrocarbon SA au recunoscut săvârşirea faptelor anticoncurenţiale, motiv pentru care au beneficiat de reducerea amenzilor.

În cadrul investigaţiei, Consiliul Concurenţei a analizat contractele pe termen lung încheiate între Hidroelectrica şi unii furnizori de energie electrică şi consumatori eligibili pe piaţa angro de energie electrică, având în vedere scopul, condiţiile de piaţă, poziţiile deţinute pe piaţă, durata contractelor, cantitatea de energie electrică angajată în contracte, preţul contractual, imposibilitatea denunţării unilaterale din partea producătorului.

Autoritatea de concurenţă a constatat că aceste contracte au avut ca efect blocarea pieţei pentru alţi furnizori şi producători de energie electrică şi consumatori eligibili, conducând la îngreunarea procesului de dezvoltare a pieţei în perioada liberalizării sectorului.

„Contractele, încheiate preferenţial, fără un proces de selecţie obiectiv şi în lipsa unor proceduri transparente de comercializare a energiei electrice, prevedeau comercializarea unei cantităţi de energie mai mari decât putea să producă Hidroelectrica (95 -175% din cantitatea de energie  produsă). Ca urmare a acestor contracte, a fost indisponibilizată anual o cantitate de 42-60% din energia electrică comercializată de productori pe piaţa concurenţială pentru o perioadă de 10-14 ani. În ceea ce priveşte preţurile practicate în cadrul contractelor pe termen lung încheiate, acestea s-au situat, în mod permanent, la un nivel inferior preţurilor medii înregistrate pe platformele de tranzacţionare PCCB ( Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale ) şi PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare)”, se arată în comunicatul citat.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a afirmat că  întreaga cantitate de energie produsă de Hidroelectrica era livrată pe baza acestor contracte pe termen lung ceilalţi participanţi la piaţă ne mai având acces la această sursă de energie ieftină”.

„Mai mult, contractele au fost încheiate în condiţiile în care toate  părţile implicate cunoşteau informaţiile privind riscul hidrologic crescut, respectiv cantitatea insuficientă de energie electrică disponibilă. Astfel, pentru onorarea contractelor, Hidroelectrica a achiziţionat cantităţi importante de energie de pe piaţa concurenţială la un preţ mai mare decât cel la care vindea către partenerii săi”, a completat Bogdan Chiriţoiu.

În perioada analizată, 2003-2012, Hidroelectrica SA a primit aproximativ 450 de cereri de furnizare de energie electrică, cărora nu a putut să le dea curs.

De asemenea, aceste contracte au afectat şi concurenţii Hidroelectrica activi pe segmentul concurenţial al pieţei producerii şi comercializării de energie electrică, care nu au avut capacitatea de a realiza oferte la preţuri care să poată concura preţurile prevăzute în contractele pe termen lung. Astfel, a fost restricţionat accesul celorlalţi producători la grupul de clienţi ai Hidroelectrica.

Consiliul Concurenţei mai precizează că toate clauzele contractuale privind livrarea de energie electrică prevăzute în contractele pe termen lung, coroborate cu contractarea unor cantităţile semnificative, reprezentând aproximativ întreaga cantitate de energie electrică disponibilă, au avut drept efect limitarea opţiunii Hidroelectrica SA de a participa la piaţa pentru ziua următoare (PZU), ceea ce a condus la diminuarea lichidităţii şi la distorsionarea preţului de referinţă pe piaţa de energie electrică din România.

„Prin încheierea şi derularea contractelor pe termen lung, cantitatea de energie electrică contractată de către Hidroelectrica SA pe piaţa reglementată a scăzut, diminuând astfel cantitatea de energie cu preţ scăzut aferentă “coşului reglementat”, fapt ce a condus implicit la afectarea preţului la consumatorii casnici”, precizează sursa citată.

Consilul Concurenţei mai susţine că unii parteneri contractuali ai Hidroelectrica şi-au exercitat în comun puterea de cumpărare pe perioada derulării contractelor în discuţie, coordonându-şi comportamentul concurenţial şi stabilind condiţiile de tranzacţionare.

Mai exact, Energy Holding SRL, Alpiq Romindustries SRL şi Alpiq Romenergie SRL şi-au coordonat comportamentul pe parcursul derulării contractelor pe termen lung încheiate cu Hidroelectrica, pentru a stabili condiţiile de tranzacţionare, inclusiv preţurile aferente. Acelaşi comportament a fost constatat şi pentru Elsid SA şi Electrocarbon SA, existând dovezi privind stabilirea în comun a condiţiilor contractuale cu Hidroelectrica SA.

„Prin încheierea acestor contracte, a fost distorsionată concurenţa pe piaţa comercializării energiei electrice, intenţia părţilor fiind de a-şi consolida poziţia şi de a obţine unele beneficii economice fără expunerea la riscul asociat unor mecanisme concurenţiale de piaţă” a afirmat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Sursa citată a mai precizat că „investigaţia a fost declanşată în anul 2012, din oficiu, indiciile fiind identificate în cadrul anchetei sectoriale pe piaţa energiei electrice. Pe parcursul investigaţiei, mai multe companii, comercianţi de energie au acţionat în instanţă Consiliul Concurenţei, contestând folosirea unor documente ridicate cu ocazia inspecţiei inopinate efectuate la sediile acestora. Aceste litigii au condus la întârzierea procedurii investigaţiei cu peste un an”. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-11

TAGURI: hidroelectrica, 10, partener, contractual, sanctionat, consiliul, concurentei, 37, milion, euro
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
11 Ian 2016

Consiliul Concurenţei de catre ce autoritate publica poate fi snctionat sau tras la raspundere pt ca timp de 26 de ani a tiunut batista pe tambal in aceaste cazuri sanctionate abia acum?????????? Cata spaga au acumulat cei de la Consiliul Concurenţei timp de 26 pt ca au tacut chitic ori au facut jocuri criminale??????????
PENTRU ANONIM
11 Ian 2016

Bravo ANONIMULE! Daca Consiliul Concurentei sau Curtea de Conturi isi faceau treaba atitia ani,nu era nevoie de o falsa insolventa cu un fals "Salvator"(Infractor)! Si clasa politica e vinovata,pentru ca nu a dorit incetarea acestor contracte!
PILAT
11 Ian 2016

BOGDAN BUZAIANU, FRANK TIMIS, OVIDIU TENDER , TIBERIU URDAREANU si DAN IOAN POPESCU sunt cei mai mari MAFIOTI, BANDITII neamului, care au distrus ECONOMIA Ro ajutati de CIOCLI PREMIERI ai Ro, PETRE Roman, Nicu VACAROIU, STOLOJAN, NASTASE Adrian,CIORBEA V si TARICEANU NIMFOMANU precum si de GROPARII PRESEDINTI ai Ro ILIESCU BUNICA, CONSTANTINESCU TAPU si BASESCU PIRATU.
Random imageUltimele stiri


loading...