2018-12-17 12:12


Hidroelectrica şi „băieţii deştepţi”, amendaţi cu 37 milioane euro

 |  21:01
Hidroelectrica şi „băieţii deştepţi”, amendaţi cu 37 milioane euro

Consiliul Concurenţei a sancţionat productătorul de energie Hidroelectrica SA, una din cele mai profitabile societăţi din portofoliul statului, şi zece parteneri contractuali ai acesteia cu amenzi totale de 165,84 milioane lei (aproximativ 37 milioane euro), pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică. În cadrul investigaţiei, Consiliul Concurenţei a analizat contractele pe termen lung încheiate între producătorul Hidroelectrica şi unii furnizori de energie electrică şi consumatori eligibili pe piaţa angro de energie electrică, având în vedere scopul, condiţiile de piaţă, poziţiile deţinute pe piaţă, durata contractelor, cantitatea de energie electrică angajată în contracte, preţul contractual, imposibilitatea denunţării unilaterale din partea producătorului.

Hidroelectrica SA, Elsid SA şi Electrocarbon SA au recunoscut săvârşirea faptelor anticoncurenţiale şi au beneficiat astfel de reducerea amenzilor. Iar Electromagnetica a anunţat deja că în momentul în care va primi comunicarea deciziei Concurenţei motivată va „contesta în justiţie decizia de sancţionare în vederea anulării acesteia”.

„Au fost înştiinţaţi. Vor primi motivarea de la noi cât mai curând, după care, ei au termen 30 de zile să plătească şi să atace decizia în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, dacă aşa vor decide. Şi Comisia Europeană a avut o investigaţie privind acordarea ajutorului de stat (în cazul Hidroelectrica, n.r.), încheiată în anul 2015, iar din punctul de vedere al Consiliului Concurenţei, ancheta priveşte durata lungă a contractelor”, au declarat pentru PUTEREA reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

Din suma totală, Hidroelectrica a fost amendată cu 20,43 milioane lei (circa 4,6 milioane euro). Hidroelectrica este principalul producător de energie electrică din România, acţionarul majoritar fiind Ministerul Energiei.

“O decizie corectă şi aşteptată!”

Avocatul Remus Borza, coordonator al administratorului judiciar Euro Insol, spune că decizia autorităţii de concurenţă este corectă, şi chiar aşteptată, mai ales că el este cel care a denunţat contractele cu „băieţii deştepţi”. El aminteşte totodată că aceşti „băieţi deştepţi” din energie „au dat un tun” de peste un miliard de euro companiei, în perioada 2006-2012. „Autoritatea de concurenţă, în perspectiva Legii Concurenţei nr. 21/1996, cu raportare la articolul 5 din lege, a constatat existenţa unor înţelegeri, atât pe orizontală, între traderii de energie, cât şi pe verticală, între traderii de energie şi Hidroelectrica, înţelegeri frauduloase şi care au fost de natură să distorsioneze şi să denatureze piaţa de energie. (…) Când a venit Hidroelectrica cu toată această cantitate de energie pe bursă, preţul a scăzut, toată economia românească a avut de câştigat, fie că vorbim de agenţi economici, de instituţii, cu atât mai mult de populaţie, de consumatorii casnici”, a declarat pentru ziarul PUTEREA avocatul Remus Borza, coordonator al administratorului judiciar Euro Insol.

Acesta subliniază totodată că decizia Consiliului Concurenţei e corectă şi chiar aşteptată de Hidroelectrica, investigaţia fiind demarată încă din martie 2012, cu trei luni de zile înainte ca Hidroelectrica dă intre prima dată în insolvenţă.

„Pe fond, Consiliul Concurenţei are dreptate. Şi noi am avut o atitudine corectă în relaţia cu Conciliul Concurenţei, de colaborare, şi am oferit autorităţii de concurenţă toate datele şi toate documentele necesare în vederea finalizării investigaţiei. Aceste contracte încheiate de Hidroelectrica cu traderii de energie, cu ‚băieţii deştepţi’, în perioada 2003-2004, cu valabilitate până în 2012, şi ulterior prelungite în 2009-2010 până în 2018-2019 au fost prejudiciate , deci au fost frauduloase, concluzie la care a ajuns şi Euro Insol încă din toamna anului 2012, cu ocazia întocmirii raportului privind cauzele insolvenţei. Noi atunci am identificat nouă cauze care au generat şi favorizat insolvenţa Hidroelectrica şi ,de departe, vârful iceberg-ului era reprezentat de tocmai aceste contracte cu ‚băieţii deştepţi’, care au dat companiei Hidroelectrica un tun de peste un miliard de euro, doar în perioada 2006-2012, când aveam nişte referenţiale de preţ, odată cu deschiderea celor două pieţe relevante (pe OPCOM - n.r.), Piaţa Zilei Următoare şi Piaţa Contractelor Bilaterale, la care să ne raportăm, de la care să luăm nişte repere de preţ”, a explicat avocatul Remus Borza.

Borza: „Nu am cum să mă consider vinovat!

În opinia sa, vinovaţi de aceste contracte păguboase şi de înţelegeri se fac toate echipele manageriale care au administrat Hidroelectrica în perioada 2003-2012.

„Aceste echipe manageriale au încălcat în mod deliberat acele dispoziţii legale cuprinse în ordine de ministru sau de preşedinte al ANRE, care obligau Hidroelectrica să vândă doar pe bursă, şi nu în contracte bilaterale la preţuri mult sub preţul de cost. Preţurile din acele contracte nu acopereau nici măcar costurile, variau între 103 lei şi 132 de lei, câte vreme preţul de cost al Hidroelectrica era de 184 de lei şi preţul în piaţă era de 220 de lei. Eu nu am cum să mă consider vinovat, câtă vreme chiar eu am denunţat aceste contracte, încă din toamna lui 2012, câtă vreme chiar eu personal şi echipa mea am dat tot concursul Consiliului Concurenţei pentru a reuşi în această investigaţie. Aşa se şi explică că noi avem o sancţiune de doar 0,6%, raportat la 850 milioane euro cifră de afaceri din 2014. Consiliul Concurenţei a probat existenţa acestor înţelegeri. Dacă vă uitaţi, încă din 2012, noi am prezentat public preţul tuturor contractelor, veţi observa că toate preţurile sunt trase la indigo, aceeaşi valoare pentru toţi. Iar asta arată o anumită înţelegere între traderii de energie. În fiecare an ei aveau aceleaşi preţuri în contracte. În fiecare an ei veneau la aşa-zisele negocieri cu Hidroelectrica, reprezentaţi de aceeaşi casă de avocatură. Or, asta contravine unui spirit corect, onest, de negociere a unor contracte comerciale. Mai mult, aceste contracte încheiate cu doar 11 firme au fost de natură prejudicioasă şi a reprezentat o discriminare, pentru că între 2003-2012, în România erau peste 1.000 de societăţi comerciale care deţineau licenţă de furnizare eliberată de ANRE. În acest interval de timp, au fost peste 450 de cereri, de solicitări adresate Hidroelectrica de la firme licenţiate de către ANRE, pentru a încheia astfel de contracte bilaterale. Hidroelectrica i-a refuzat pe toţi, pentru că avea muşterii ei, respectiv cei 11 băieţi deştepţi”, a mai afirmat Borza.

COMPANIILE AMENDATE ŞI SUMELE DE PLATĂ

Hidroelectrica - 20,43 milioane lei (4,5 milioane de euro)

Alpiq Romindustrie - 21,72 milioane lei (4,8 milioane euro)

Alpiq Romenergie - 87.821 lei (20.000 euro)

Alro - 21,23 milioane lei (4,7 milioane euro)

Electrocarbon - 864.203 lei (193.000 euro)

Electromagnetica - 9,02 milioane lei (2 milioane euro)

Elsid - 2,55 milioane lei (570.000 euro)

Energy Financing Team, Elveţia - 71,37 milioane lei (16 milioane euro)

Energy Holding - 12,35 milioane lei (2,8 milioane euro)

Luxten Lighten Company - 5,45 milioane lei (1,2 milioane euro)

Menarom-PEC, succesor Euro-PEC - 724.950 lei (162.000 euro)

Sursa: Consiliul Concurenţei


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-11

TAGURI: hidroelectrica, investigatie, amenda, energie, consiliul, concurentei, borza
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...