2017-01-23 08:45


Hidroelectrica a solicitat majorarea preţului energiei livrate către populaţie cu 50%

 |  12:46
Hidroelectrica a solicitat majorarea preţului energiei livrate către populaţie cu 50%

Hidroelectrica a solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să permită majorarea, de la 1 ianuarie, a tarifelor reglementate la care compania livrează energia către populaţie cu până la 50%, din cauza creşterii costurilor.

"Întotdeauna am livrat pentru sectorul reglementat sub preţurile comerciale, şi chiar sub preţurile de producţie uneori. Obiectivul nostru este să livrăm populaţiei energie ieftină, dar nu la nivel de jumătate de preţ. Avem nevoie de acoperirea costurilor şi sper că vom fi înţeleşi. (...) Noi am dori să creştem aceste preţuri cu până la 50%", a declarat, marţi, la un forum energetic, directorul general al companiei, Constantin Trihenea. El a adăugat că în prezent compania produce la 40-50% din capacitate, dar speră ca până la finele anului Hidroelectrica să înregistreze profit. Totodată, Trihenea a mai spus că estimează o producţie de 15 TWh în acest an. "Deocamdată suntem în plaje de aproape 14 TWh şi aşteptăm cu interes finalul lunii noiembrie şi luna decembrie. Sperăm ca totuşi precipitaţiile să vină", a spus şeful Hidroelectrica. Acesta a precizat că au crescut costurile companiei, în special cele cu utilizarea apei şi a reţelelor şi că seceta a afectat, de asemenea, evoluţia profitului Hidroelectrica.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, compania fiind controlată de Ministerul Economiei. Compania vinde energie atât pe piaţa reglementată, cât şi pe cea concurenţială sau prin contracte bilaterale, atât în România (95,6% din producţie, în 2010), cât şi la export. Aproape 20% din producţia livrată anul trecut pe piaţa reglementată a fost destinată consumatorilor captivi, la preţuri reglementate.

Atac la contractele cu “băieţii deştepţi”?

Hidroelectrica intenţionează să renegocieze contractele bilaterale astfel încât să majoreze preţul cu cel puţin 3,5% de la 1 ianuarie 2012 sau să micşoreze cantitatea de energie livrată, în unele cazuri luând în calcul rezilierea contractelor, a mai spus Constantin Trihenea. “Toate contractele care expiră în 2015, 2017, 2018 au clauze de renegociere. Vom face tot posibilul să crească preţul. Vrem cu cel puţin 3,5%, iar acolo unde este posibil, să fie chiar cu rata inflaţiei sau să ajungă la preţul pieţei”, a afirmat Trihenea. Acesta a precizat că este posibilă reducerea cantităţii de energie din contractele bilaterale cu 15%: “În cazul în care nu sunt de acord, vom vedea unde este posibilă rezilierea contractelor. Vom folosi toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie”.

Totodată, oficialul a precizat că Hidroelectrica va continua programul listării la Bursa de Valori Bucureşti, însă va rămâne acţionar majoritar.

Guvernul şi-a asumat, în acordul cu FMI, listarea a 10% din acţiunile societăţii. Totodată, FMI a cerut, la ultima evaluare a acordului, ca România să scape de “băieţii deştepţi” care obţin profituri nemeritate pe seama statului. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-02

TAGURI: hidroelectrica, pret, energie, populatieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image