2017-01-16 15:03

ECONOMIE


Hidroelectrica pregătită de faliment

 |  21:00
Hidroelectrica pregătită de faliment

Pentru Hidroelectrica nu se întrevede un viitor tocmai limpede, managementul defectuos şi seceta având posibilitatea de a falimenta compania. Sindicaliştii hidrotehnişti cred că aceasta este şi intenţia, pentru ca, mai apoi, societatea să poată fi cumpărată pe bucăţele, că pentru toată nu sunt bani suficienţi. Pe de altă parte, contractele cu “băieţii deştepţi” ar putea avea un sfârşit înainte de termen, sindicaliştii anunţând acţiuni viitoare în instanţă.

Cele mai mari reproşuri ale sindicaliştilor au fost la adresa conducerii Hidroelectrica, fiindcăa promovat unele măsuri ce au ajutat „băieţii deştepţi“ să căpuşeze în continuare producătorul cu cea mai ieftină energie din ţară. Sindicaliştii acuză conducerea companiei că a încheiat contracte peste capacitatea de producţie a societăţii, cu posibile repercusiuni asupra siguranţei sistemului energetic naţional, denunţând contractul cu ArcelorMittal semnat pe 29 decembrie 2010. Ei au condamnat şi contractul cu Alro, care a plasat tot riscul către Hidroelectrica.

“Greşeala majoră a fost prelungirea contractelor cu băieţii deştepti”, a spus Nicolae Aurariu, secretarul general al Sindicatului Hidrosind, marţi, într-o conferinţă de presă. “Toată conducerea ţării nu este de acord cu contractele “băieţilor deştepţi”, dar nu face nimic ca să le desfiinţeze. Ministerul Economiei ar trebui să ştie cum să oprească aceste contracte, pentru că reprezintă statul, care are 80% din Hidroelectrica”, a adăugat Nicoale Aurariu. Hidrosind a început demersurile pentru a putea identifica modalitatea prin care contractele cu “băieţii deştepţi” pot fi denunţate legal, în instanţă.

În opinia sindicaliştilor, aceste contracte sunt susţinute prin decizia preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României Mihail Vlasov. Hidroelectrica a activat clauza de forţă majoră din cauza secetei, ceea ce a dus la diminuarea livrărilor de energie cu aproximativ 30%, cele mai afectate fiind contractele “băieţilor deştepţi”. Clauza are nevoie şi de avizul CCIR, dat iniţial, dar retras de Valsov, pentru că nu are şi semnătura lui, motiv pentru care sindicaliştii au făcut plângere penală împotriva lui. “În România se poate orice. La presiunea Energy Holding, o instituţie poate să-şi schimbe decizia”, a spus preşedintele Hiodrosind, Decebal Sulea.

Sindicaliştii atrag atenţia că Hidroelectrica este supusă unei acţiuni dure de discreditare, “care are ca ţintă reducerea valorii de piaţă a companiei şi oferirea ei «pe tavă» persoanelor care au acumulat sume importante de-a lungul anilor”.

Apa la tribunal

Hidrosind a dat în judecată şi Guvernul României pentru că a promovat o hotărâre prin care preţul apei pentru uzinare a crescut de 4,2 ori, fără a respecta procedura. “Administraţia Naţională Apele Române aparţine UDMR şi vrea să aibă surse de finanţare”, au spus sindicaliştii. “În cazul Hidroelectrica este vorba de 60 milioane de euro, sumă cu care compania nu ar mai fi avut probleme. Se ajunge ca aceeaşi apă să fie plătită de 28 de ori, cum este cazul instalaţiilor de pe Olt”, a spus Decebal Sulea.

Cum s-ar putea ieftini energia pentru populaţie

Sindicaliştii din Hidroelectrica propun ca populaţia să primească exclusive energie hidro, cea mai ieftină de pe piaţă. În acest fel, preţul ar scădea pentru această categorie de consumatori, iar compania nu ar mai fi nevoită să vândă sub costurile de producţie.

“Situaţia Hidroelectrica este dificilă de mai multă vreme, acum accentuată şi din cauza secetei”, a declarat Nicolae Aurariu, secretarul general al Sindicatului Hidrosind, marţi, într-o conferinţă de presă. El a atras atenţia asupra managementului defectuos din ultimii 2 ani, când s-au înregistrat grave erori. Compania a fost obligată să vândă sub costuri energie pentru consumatorii captivi (n.r. - populaţia, spitale şi grădiniţe, dar şi mica industrie), pentru care preţul energiei este reglementat.

“Preţul mediu final al coşului de energie ce ajunge la populaţie este de 156 lei/MWk. Populaţia consumă aproximativ 12 TWh într-un an, din care 4,5 TWh provin din energie hidro. Noi propunem ca toată energia de care are nevoie populaţia să fie hidro, iar preţul să scadă la 150 lei MWh. În acest fel, ar câştiga şi populaţia, şi Hidroelectrica, pentru că şi-ar acoperi costurile de producţie, iar «băieţii deştepti» ar trebui să se alinieze şi ei la noile condiţii şi să mai crească preţul plătit”, a spus Aurariu. Din 2005, preţul recunoscut pentru consumatorii captivi este de 72 de lei/MWh. În cursul anului 2010, de vârf în hidrologie, costul de producţie a fost de 86 de lei/MWh, pentru ca acum, din cauza secetei, să ajungă la 120 de lei/MWh.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-25

TAGURI: hidroelectrica, falimentComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DAN
30 Noi 2011

Tovarasa, cine te-a 'inva tat' sa pui asa un titlu? Tu sau seful tau? Oare d e ce am impresia ca "pute rea" se cam tine de o anu me zvonistica?

Adauga un comentariu

Random image