2017-01-22 18:26


Hidrosind: Statul trebui să rămână acţionar majoritar la Hidroeletrica

 |  15:40
Hidrosind: Statul trebui să rămână acţionar majoritar la Hidroeletrica

Statul trebuie să rămână acţionar majoritar la Hidroelectrica având cel puţin 51% din acţiuni în actualul context economic, a declarat vineri Decebal Sulea, preşedintele sindicatului Hidrosind. La această oră, statul se află în posesia a 80% din acţiuni, restul de 20% fiind deţinute de Fondul Proprietatea. Pentru ca statul să rămână în continuare acţionar majoritar, rezultă că un procent de circa 15% din acţiuni poate fi listat la Bursă”, a afirmat Decebal Sulea, citat de Agerpres.

Acesta a precizat, totodată, că Hidroelectrica a evitat o eventuală intrare în faliment, deoarece instanţa de judecată a decis joi, 15 decembrie, ca rezoluţia de revocare a avizului de forţă majoră să fie suspendată, astfel încât societatea nu mai este nevoită să suporte pretenţiile în valoare de 17 milioane de lei către SC “Energy Holding” SRL.

“Iniţial, Camera de Comerţ şi Industrie a României a emis către Hidroelectrica Avizul de existenţă a cazului de forţă majoră nr. 1240/29 septembrie 2011, pentru perioada 30 septembrie - 9 noiembrie 2011, aviz solicitat în urma secetei prelungite care a afectat ţara. Ulterior, în urma cererii făcute de SC «Energy Holding» SRL, Camera de Comerţ a emis abuziv un act de revocare a avizului de forţă majoră, ignorând în totalitate întreaga documentaţie care atestă încadrarea situaţiei învederate în condiţiile legale. Ca urmare, Hidroelectrica a dat în judecată Camera de Comerţ şi Industrie a României, solicitând suspendarea Rezoluţiei de revocare a avizului de forţă majoră”, a mai spus Decebal Sulea.

Liderul Hidrosind s-a declarat totodată  mulţumit de faptul că în funcţia de director general al Hidroelectrica a fost numit Dragoş Zachia-Zlatea, inginer hidroenergetician de profesie.

“Prin numirea în funcţia de director general al Hidroelectrica a unui om din sistem s-a făcut un prim pas către o funcţionare normală a societăţii. De altfel, în cursul săptămânii viitoare vom avea o întâlnire cu actuala conducere a societăţii, pentru a stabili datele programului comun de acţiune în perioada următoare. Prin această colaborare conducere-sindicate putem să demonstrăm că la Hidroelectrica nu e nevoie de un management privat, aşa cum doreşte Ministerul Economiei”, a mai spus Decebal Sulea.

Sindicatul Hidrosind are aproximativ 6.500 de membri în toată ţara, care lucrează atât în sucursalele de producere şi în executivul societăţii, cât şi în filialele de reparaţii şi în institutele de cercetare hidrotehnică.

Populaţia ar trebui să primească doar energie hidro

Sindicaliştii din Hidroelectrica propun, totodată, ca populaţia să primească exclusiv energie hidro, cea mai ieftină de pe piaţă. În acest fel, preţul ar scădea pentru această categorie de consumatori, iar compania nu ar mai fi nevoită să vândă sub costurile de producţie. “Preţul mediu final al coşului de energie ce ajunge la populaţie este de 160 lei/MWh. Populaţia consumă aproximativ 12 TWh într-un an, din care 4,5 TWh provin din energie livrată de Hidroelectrica cu 72 lei/MWh, sub costul de producţie (86 lei MWh). Noi propunem ca toată energia de care are nevoie populaţia să fie livrată de Hidroelectrica la 150 lei MWh. În acest fel, ar câştiga şi populaţia, şi Hidroelectrica, pentru că şi-ar acoperi costurile de producţie, iar «băieţii deştepţi» ar trebui să se alinieze şi ei la noile condiţii şi să mai crească preţul pe care îl plătesc”, a mai spus Decebal Sulea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-01-25

TAGURI: Hidrolectrica, privatizare Hidroelectrica, Hidrosind, Energy HoldingComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image