2018-12-19 05:32


Ialomiţianu: Rectificarea bugetară, făcută cu “abatere” de la Legea responsabilităţii fiscale

 |  12:52
Ialomiţianu: Rectificarea bugetară, făcută cu “abatere” de la Legea responsabilităţii fiscale

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, după şedinţa de guvern, că prin rectificarea bugetară s-a realizat “o abatere” de la un articol din Legea responsabilităţii fiscale, pentru a fi atinse obiectivele asumate cu FMI, Banca Mondială (BM) şi Comisia Europeană (CE), respectiv plata arieratelor pentru companiile de stat şi alocarea de bani pentru investiţii. “Noi am modificat acel articol şi am făcut acea abatere pentru a ne atinge obiectivele cuprinse în acordul cu FMI. Deci, am făcut legal acest lucru. S-au plătit arierate pentru că altfel ce făceam? Spiritul legii responsabilităţii fiscale a fost să nu majorăm cheltuielile curente, aşa cum s-a întâmplat în 2008. Am modificat Legea responsabilităţii fiscale în mod legal. Am făcut rectificare prin exceptare de la articolul 16 pentru plata arieratelor şi pentru a continua investiţiile”, a spus Ialomiţianu, citat de Agerpres. Ministrul a menţionat că cerinţa Consiliului Fiscal de consolidare fiscală a fost îndeplinită prin faptul că nu s-au mărit salariile sau pensiile, ci doar se vor achita arieratele. “Consiliul Fiscal ne cere consolidare fiscală. Atunci când îţi plăteşti arieratele îşi asiguri o consolidare fiscală. N-am mărit salariile, n-am mărit cheltuielile cu pensiile, pentru că sunt cheltuieli care au efecte în perioada următoare. Surplusul de venituri l-am folosit pentru plata arieratelor”, a menţionat ministrul Finanţelor. La rândul său, premierul Emil Boc a precizat că modificarea articolului din Legea responsabilităţii fiscale a fost discutată şi negociată cu reprezentanţii CE şi FMI, în vederea pregătirii bugetului pentru 2012. “Este singura observaţie pe care am văzut că au formulat-o cei de la Consiliul Fiscal. Această modificare a fost discutată şi negociată cu reprezentanţii CE şi FMI, tocmai pentru a putea să pregătim un buget curat pentru anul 2012, care să nu mai acumuleze datorii la principalele companii de stat şi, de aceea, s-a permis această derogare pentru a face curăţenie, ordine la companiile de stat, pentru ca în viitor să nu mai existe şi să se producă pierderi, cu asumarea responsabilităţii de către managerii de resort. În ultimii 20 de ani, s-au acumulat toate aceste datorii uriaşe şi probleme absolut grele la companiile de stat, iar efortul pe care colegii mei l-au făcut, împreună cu reprezentanţii FMI şi CE, a vizat tocmai ştergerea acestor arierate prin proceduri specifice Uniunii Europene, prin scheme de compensare, care să evite acumularea de arierate pe viitor. Decizia noastră este aceea de a merge pe management privat la companiile de stat şi de a preveni noi datorii care pun o presiune suplimentară pe bugetul de stat. Potrivit normelor europene, orice datorie a companiilor neperformate se resimte în buzunarul cetăţeanului, care trebuie să plătească aceşti bani”, a explicat Boc.

Consiliul Fiscal (CF) a atras atenţia, miercuri, asupra faptului că încălcarea articolului 16 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare implică sancţiuni explicite în conformitate cu prevederile articolului 56 alineatele 1 şi 2 din aceeaşi lege.

“Nivelul total al cheltuielilor bugetului general consolidat, excluzând asistenţa financiară din partea UE şi a altor donatori propus prin proiectul de rectificare, depăşeşte cu 2,9 miliarde lei plafonul de 194,4 miliarde lei aprobat de Parlament pentru anul 2011 prin Legea 275/2010 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în strategia fiscal-bugetara, potrivit opiniilor exprimate de membrii Consiliul Fiscal (CF) cu privire la proiectul de rectificare bugetară pe anul 2011', se preciza într-un comunicat al CF.

Potrivit CF, proiectul de rectificare nu îndeplineşte regula cu privire la rectificările bugetare stipulată la art. 16 din Legea nr. 69/2010 conform căruia cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzând asistenţa financiară din partea UE şi a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificărilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice şi pentru plata contribuţiei României la bugetul UE.

Pe de altă parte, Consiliul Fiscal apreciază că proiectul de rectificare bugetară îndeplineşte condiţiile art. 15, alin. (2) din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010 cu privire la faptul că nu pot fi aprobate mai mult de două rectificări bugetare pe an şi acestea nu pot fi promovate în primele 6 luni ale anului. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-01-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...