2019-01-24 02:21


Ialomiţianu: Consiliul de politici fiscale va rescrie Codul fiscal

 |  16:26
Ialomiţianu: Consiliul de politici fiscale va rescrie Codul fiscal

Consiliul de politici fiscale va răspunde, printrealtele, de rescrierea Codului fiscal, care nu mai corespunde realităţiloractuale, a declarat, vineri, ministrul finanţelor publice, GheorgheIalomiţianu. “Nu evorba de un nou Cod fiscal. E vorba de rescrierea Codului fiscal. Am decis,împreună cu secretarul de stat pe politici fiscale, să înfiinţăm un Consiliu pepolitici fiscale, unde avem în vedere să invităm toate mecanismele profesionale- mediul de afaceri, Cameră de Comerţ, şi în cadrul acestui consiliu sigur căavem în vedere şi rescrierea Codului fiscal, pentru că el nu mai corespunderealităţilor actuale - mă refer la principii generale privind fiscalitatea”, aafirmat Ialomiţianu, răspunzând întrebărilor parlamentarilor din Comisiile debuget.

Ministrul finanţelor a mai adăugat că România va aveaprobleme cu accesarea tranşelor dacă nu va îndeplini condiţionalităţile dinacordul cu FMI şi CE, iar "planul B" ar fi împrumuturile de pe piaţă,"ceea ce nu este un lucru bun. "Este adevărat că dacă nu neîndeplinim condiţionalităţile prevăzute în acordul cu FMI şi CE avem o problemăcu primirea celor două tranşe. «Planul B» ar fi să ne împrumutăm de pe pieţe,în alte condiţii, ceea ce pentru România nu este un lucru bun", a afirmatIalomiţianu, citat de Mediafax. El a prezentat ieri proiectul Legii bugetuluide stat pe 2011 în comisiile de resort ale Parlamentului, arătând că adoptarealegii până la finalul anului este o condiţie pentru continuarea acordului cuFMI. Ialomiţianu a subliniat, în debutul şedinţei comisiilor de buget dinParlament, că Ministerul de Finanţe a pornit construcţia bugetară având la bazăstrategia fiscal-bugetară care prevede orizontul de timp 2011-2013. Potrivit acestuia,principalele obiective pentru 2011 sunt: continuarea consolidării fiscale,reducerea deficitului bugetar prevăzut la 4,4% PIB, faţă de 6,8% PIB pentru2010, continuarea reducerii cheltuielilor curente, asigurându-se un sistemsustenabil pentru cheltuielile sociale. Ialomiţianu a dat ca exemplucheltuielile cu personalul, care vor fi de 7,45% PIB, faţă de 8,21% pe 2010,dar şi cheltuielile cu asistenţa socială, care vor ajunge la 12,51% PIB, faţăde 13,39%. în 2010. "Se continuă reformele structurale prin introducereade plafoane de cheltuieli şi a limitelor soldurilor fiscale", a punctat ministrul. De asemenea, el aprecizat că această lege are în vedere accelerarea absorbţiei fonduriloreuropene, fiind prevăzute pentru 2011 peste 10 miliarde lei pentru cofinanţare,faţă de 6 miliarde în 2010. "Prin reducerea cheltuilelilor curente, amavut posibilitatea să includem în buget o sumă mai mare pentru investiţii - 35miliarde", a mai spus ministrul. Proiectul de buget are în vederemenţinerea neschimbată a cotelor de impozitare pentru impozitul pe profit şi pevenit, dar şi cota standard de 24% TVA. De asemenea, el a punctat că, în bazaconvenţiei cu FMI şi CE, România este condiţionată să reducă la zero arieratelepână la jumătatea anului 2011. "Guvernul Boc are ca politică existenţaunui stat mai eficient, mai suplu. Mai eficient, prin funcţionarea mai bună ainstituţiilor, servicii de calitate, dar şi alocarea de cheltuieli într-oproporţie mai mică, pentru a reduce povara contribuabililor în finanţareacheltuielilor cu instituţiile", a susţinut Ialomiţianu.

Toate contribuţiile sociale şi de sănătate vorfi administrate de ANAF

Ministrul GheorgheIalomiţianu a mai declarat că are în vedere ca toate contribuţiile sociale şide sănătate să fie administrate de ANAF şi, pe de altă parte, restructurareaANAF, apreciind că "nu e normal ca în teritoriu să existe trei structuriale ANAF". "Avem în vedere ca toate contribuţiile sociale şi desănătate să fie administrate de ANAF, pentru că nu e normal să avem mai multeinstituţii care administrează aceste contribuţii", a declarat ministrul. "Nu e normal ca, în teritoriu, să avemtrei structuri ale ANAF, care de multe ori nu acţionează în aceeaşi direcţie.Avem nevoie de o instituţie la nivel local, mai eficientă, o coordonare maibună şi cred că, dacă vom avea o singură instituţie la nivel local care săcoordoneze şi vamă, şi gardă, şi administraţia veniturilor, şi inspecţiafiscală, cred că rezultatele vor fi mai bune", a opinat ministrul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-03-19
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...