2018-12-14 08:22


Iarna românească la second-hand

 |  21:00
Iarna românească la second-hand

Nu ştim dacă ordonanţa privind obligativitatea echipării maşinilor cu anvelope de iarnă va avea efectul scontat de autorităţi, însă un lucru este cert: România a devenit groapa de gunoi a Europei în materie de cauciucuri second-hand. Dacă patru anvelope noi de iarnă costă aproximativ 1.200 de lei, cu banii de pe un cauciuc nou şoferii pot cumpăra patru pneuri second-hand. În prag de iarnă şi în plină criză, aproape toţi posesorii de maşini au ales cauciucurile uzate, iar importatorii nu mai fac faţă comenzilor.

După ce am ajuns groapa de gunoi a Europei la maşini, odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei care prevede obligativitatea folosirii anvelopelor de iarnă, Guvernul i-a îmbogăţit pe importatorii de cauciucuri uzate. În prag de iarnă, fără bani pentru plata facturilor la căldură, românii care deţin o maşină au nevoie de minimum 1.200 de lei pentru achiziţionarea a patru anvelope noi de iarnă. Pentru că nu au bani de cauciucuri noi, românii sunt nevoiţi să-şi cumpere anvelope second-hand, pentru a respecta legea. „Există o criză a anvelopelor second-hand de iarnă. Românii caută cele mai ieftine cauciucuri. Nu ne aşteptam să se termine stocurile de anvelope înainte de noiembrie. Importatorii nu mai au de unde să aducă anvelope de iarnă uzate. S-au golit depozitele de anvelope second-hand din Germania, Polonia sau Franţa, iar la centrele de vânzare a cauciucurilor second-hand din România sunt cozi. Cu 100 de euro poţi cumpăra patru astfel de anvelope”, ne-a declarat un dealer de cauciucuri second-hand.

Potrivit acestuia, anvelopele la mâna a doua de iarnă pentru un Logan sunt cele mai căutate de şoferi. „Există centre de anvelope second-hand care vând cauciucuri cu profile mai mici de 4 sau 5 mm. Nu recomandăm achiziţia acestor anvelope. Anvelopele noi de iarnă s-au scumpit în ultimele 2 luni, iar cei care au vrut să se aprovizioneze din vară nu au avut de unde. În perioada martie-iulie, nu s-au găsit pe piaţă cauciucuri noi de iarnă. Foarte mulţi «băieţi» de pe piaţa anvelopelor au scos cauciucurile la vânzare doar în această perioadă, la preţuri majorate”, ne-a explicat dealerul de anvelope second-hand.

Vulcanizarea mobilă costă 20 lei/cauciuc

În ultima lună, firmele de vulcanizare şi-au mărit programul de funcţionare datorită cererii imense de schimbare a anvelopelor de vară cu cele de iarnă. Mai mult, patronii firmelor de vulcanizare au găsit o metodă inedită de a face faţă cererilor de schimbare a anvelopelor. Pe internet au apărut oferte de la firme de vulcanizare mobilă, care montează anvelope, echilibrează roţi şi îndreaptă jante de aliaj. „Avem echipe de vulcanizare rapidă care vin oriunde în Bucureşti. Deplasarea pentru schimbarea anvelopelor unei maşini costă 50 de lei, iar dacă este vorba de două autoturisme, transportul costă 30 de lei. Schimbarea cauciucului plus echilibrarea roţii costă 20 de lei. Cu 80 de lei poţi să schimbi patru anvelope. Totul durează aproximativ o oră. Pentru deplasări în afara Capitalei solicităm plata transportului în avans”, ne-a spus un angajat al unei firme de vulcanizare rapidă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-04
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...