Inițiativa privind înființarea Băncii de Dezvoltare a României - Eximbank SA prevede că aceasta va fi instrumentul prin care statul ar urma sa finanțeze în special start-up-urile, firmele mici si mijlocii, precum si organizatiile non-guvernamentale (ONG), care în prezent întâmpină dificultăți în a obține credite de pe piața bancara.
Astfel, potrivit expunerii de motive, "propunerea legislativă stabilește beneficiarii eligibili pentru produsele financiar-bancare specifice activității de bancă de dezvoltare, insistând asupra acelor categorii de clienți cu profil de risc mai ridicat, dar cu potențial mare de a crea valoare adăugată și locuri de muncă, față de care sectorul privat manifestă un apetit redus și care se confruntă cu dificultăți în a accesa finanțări bancare".
De asemenea, în lege, printre beneficiari figurează și companii de stat, precum și autoritățile locale. Creditele ar urma să fie acordate în special pentru asigurarea cofinanțării proiectelor europene sau pentru intermedierea financiară a unor instrumente financiare de stat sau europene, în condițiile în care în prezent Guvernul găsește cu dificultate bănci comerciale private care să vrea să se implice în aceste scheme de finanțare.
Noua bancă va fi controlată de statul romîn prin Ministerul Finanțelor Publice, în proiect fiind precizat că statul român va avea întotdeauna cel puțin 51% din acțiuni. Alături de Eugen Teodorovici, inițiativa legislativă privind Banca de Dezvoltare a României a fost semnată de alți 3 senatori PSD: Viorel Arcaș, Leonardo Badea și Marius Bota.