2019-01-21 12:08


Ideea înființării unei Bănci de Dezvoltare a României, relansată în Parlament

 |  16:21
Ideea înființării unei Bănci de Dezvoltare a României, relansată în Parlament

În condițiile în care accesul la credite a devenit tot mai dificil în România în ultima perioadă, mai ales pentru companiile mici și mijlocii, un proiect de lege mai vechi, readus acum în prim-plan, prevede că firmele nou-înființate, IMM-urile, ONG-urile și alți beneficiari vor putea obține împrumuturi în condiții mai lejere de la viitoarea Bancă de Dezvoltare a României, instituție care ar urma să fie înființată prin transformarea actualei Eximbank. Inițiativa legislativă a fost depusă recent la Parlament de senatorul Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanțelor și, anterior, al Fondurilor Europene. El a reluat practic proiectul de lege pentru înființarea băncii de dezvoltare pe care îl inițiase în urmă cu un an, pe când conducea Ministerul Finanțelor. Ulterior, după venirea Guvernului Cioloș, proiectul de act normativ a stat probabil uitat într-un sertar.

Inițiativa privind înființarea Băncii de Dezvoltare a României - Eximbank SA prevede că aceasta va fi instrumentul prin care statul ar urma sa finanțeze în special start-up-urile, firmele mici si mijlocii, precum si organizatiile non-guvernamentale (ONG), care în prezent întâmpină dificultăți în a obține credite de pe piața bancara.

Astfel, potrivit expunerii de motive, "propunerea legislativă stabilește beneficiarii eligibili pentru produsele financiar-bancare specifice activității de bancă de dezvoltare, insistând asupra acelor categorii de clienți cu profil de risc mai ridicat, dar cu potențial mare de a crea valoare adăugată și locuri de muncă, față de care sectorul privat manifestă un apetit redus și care se confruntă cu dificultăți în a accesa finanțări bancare".

De asemenea, în lege, printre beneficiari figurează și companii de stat, precum și autoritățile locale. Creditele ar urma să fie acordate în special pentru asigurarea cofinanțării proiectelor europene sau pentru intermedierea financiară a unor instrumente financiare de stat sau europene, în condițiile în care în prezent Guvernul găsește cu dificultate bănci comerciale private care să vrea să se implice în aceste scheme de finanțare.

Noua bancă va fi controlată de statul romîn prin Ministerul Finanțelor Publice, în proiect fiind precizat că statul român va avea întotdeauna cel puțin 51% din acțiuni. Alături de Eugen Teodorovici, inițiativa legislativă privind Banca de Dezvoltare a României a fost semnată de alți 3 senatori PSD: Viorel Arcaș, Leonardo Badea și Marius Bota.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-05

TAGURI: imm, ong, credite, eugen teodorovici
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
06 Oct 2016

BAI DISCOTECARULE BIZDAR ESTI O MARE RUSINE NATIONALA . MANANCI CONTINUU KKT.
CROCODILUL FLAMAND
06 Oct 2016

DIRECTORI GENERALI LA NOUA BANCA BINEINTELES TOTI INFRACTORII MICROSOFT A-N-R-P>>>>>SAU GURU BIVOLARU SI CURVELE LUI
Random imageUltimele stiri

loading...