2017-01-19 19:26

ECONOMIE


În 2012, colectarea creanţelor se va concentra pe creditele ipotecare

 |  12:57
În 2012, colectarea creanţelor se va concentra pe creditele ipotecare

Trendul privind colectarea creanţelor se va schimba în 2012, companiile de colectare şi recuperare urmând să se orienteze către creditele garantate cu ipotecă accesate de către persoane fizice, până acum predominând volumul creditelor de retail neperformante, a declarat, marţi, Georg Kovacs, director general EOS KSI România. “În 2012, estimăm o scădere a volumelor externalizate pentru creditele de retail neperformante, fără garanţie, tendinţă care se manifestă deja din acest an, iar achiziţiile portofoliilor de creanţe se vor concentra pe creditele garantate cu ipotecă pentru persoane fizice”, a spus reprezentantul EOS KSI, citat de Agerpres.

Compania deţine primul loc pe piaţa colectării de creanţe din România, cu o cotă de piaţă de 22%, urmată de Coface - 13%, Mellon 8%, Kruk 8%, Urban şi Asociaţii-7%.

Georg Kovacs a estimat că, în ceea ce priveşte piaţa, aceasta va creşte în 2011 cu circa 10-15%, de la 200 milioane lei la 230 milioane lei, iar tendinţa va continua în 2012, când piaţa va ajunge la 300 milioane de lei, în special datorită creşterii achiziţiilor de portofolii neperformante realizate de jucătorii din piaţă.

EOS KSI a realizat în acest an un studiu privind obiceiurile de plată în 10 ţări europene, inclusiv România, studiu care a relevat că, faţă de celelalte ţări analizate, în România cea mai mare cotă a creanţelor neîncasate este înregistrată de companiile din comerţ, pentru clienţi persoane juridice. De asemenea, la acordarea intervalelor de efectuare a plăţilor, companiile româneşti sunt printre cele mai generoase, iar plăţile efectuate la termen în comerţ sunt mai mari decât în celelalte ţări. În acelaşi timp, relevă studiul, cota creanţelor nerecuperabile de la clienţii persoane fizice ai companiilor din România este cea mai ridicată din cele 10 ţări, în sensul că, deşi românii sunt conştienţi şi încearcă să îşi plătească datoriile, atunci când nu mai au surse de finanţare înregistrează cel mai mare număr de cazuri de non-plată. Astfel, România este pe primul loc în ceea ce priveşte creanţele declarate pierdute. “Din păcate, companiile româneşti ocupă al doilea loc după Grecia în ceea ce priveşte gradul de afectare a cash-flow-ului”, a spus Gerog Kovacs.

Potrivit studiului, perspectiva de viitor nu este mai optimistă în România, iar respondenţii estimează că aceasta va rămâne neschimbată sau chiar se va înrăutăţi, iar înrăutăţirea comportamentului este aşteptată în special în companiile din industrie.

În ceea ce priveşte piaţa românească, EOS KSI estimează că băncile vor începe să vândă în 2012 credite neperformante garantate cu ipotecă într-un ritm mai accelerat.

“Până în august, în acest domeniu piaţa nu s-a mişcat deloc, iar de atunci am intrat în discuţii cu două bănci pentru a prelua aceste credite, ceea ce arată că piaţa se va mişca, iar la această evoluţie va contribui şi creşterea nivelului de capital impusă în urma crizei pentru bănci”, a spus Kovacs.

Studiul a fost realizat pe 2.200 de companii din Marea Britanie, Spania, Grecia, România, Rusia, Slovacia, Bulgaria, Polonia, Belgia şi Germania şi a vizat propriile experienţe referitoare la comportamentul de plată al clienţilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

KAILAN
21 Dec 2011

Woot, I will certianly put this to good use!

Adauga un comentariu

Random image