2018-12-14 00:32


În Italia a început goana după aur

 |  13:11
În Italia a început  goana după aur

Criza economică a dat naştere unui nou fenomen în Italia: goana după aur. Băncile se organizează pentru a face faţă unei cereri care a crescut până la 50%. Aflată până acum printre codaşe în Europa în ceea ce priveşte depozitele în lingouri de aur, dacă tendinţa se menţine, Italia poate ajunge pe prima poziţie.

Numărul celor care-şi transformă în aur  o parte din propria avere a crescut în Italia cu între 10-50%. Anul trecut, au fost cumpărate aproximativ 3 tone de lingouri de aur, puţin comparativ cu 160 de tone în Germania.

Până acum în penisulă era destul de complicat să cumperi aur, deoarece marile instituţii bancare nu doreau să-l depoziteze pentru clientela de detaliu iar băncile de metale înscrise pe lista operatorilor autorizaţi de Banca Italiei au lucrat artizanal. Situaţia însă s-a schimbat radical, odată cu cererea tot mai mare a clienţilor.

Banca Etruria  a lansat contul de depozit ''Aurul Adevărat'' - 536 de clienţi cu depozite medii de 86.000 de euro, sau 2 kg de aur -, care are peste o mie de achizitori ce acumulează aur pentru 150 de euro pe lună, iar în iulie va extinde oferta la mici lingouri de 10 de grame (puţin peste 400 de euro).

La rândul său Casa di Risparmio Bra a lansat ''Serviciul aur'' a  extins oferta la peste un milion de potenţiali deponenţi.

În Italia 1.000 de euro reprezintă pragul maxim pentru cumpărarea de aur cu bani lichizi. Altfel ar fi nevoie de un cec sau un transfer iar datele şi actele cumpărătorului sunt înregistrate de vânzător, care trebuie să le pună la dispoziţia Poliţiei şi Bankitalia.

Asupra aurului ca investiţie nu se aplică TVA. Totuşi la vânzare se plăteşte un procent de 20% din orice câştig calculat scalând costurile legate de tranzacţie, dacă se poate prezenta certificatul de cumpărare. Fără documentaţie, taxa de 20% se calculează pe o sumă forfetară egală cu 25% din preţul de vânzare.

Analiştii sunt divizaţi cu privire la viitorul cotaţiilor aurului. Unii consideră că îşi va relua cursul ascendent oprit cu câteva luni în urmă, alţii prevăd scăderi ulterioare. Aurul a rămas timp de un deceniu la valoarea de aproximativ 500 dolari uncia, iar apoi, între începutul de secol şi anul trecut a crescut până la cotaţia de 2.000 de dolari. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-11-06

TAGURI: italia, aur, criza
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...