2017-01-21 00:16

ECONOMIE


În negocierile pentru noul acord cu România FMI va cere privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat

 |  19:47
În negocierile pentru noul acord cu România FMI va cere privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat

FMI va insista în negocierea noului acordpentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat,apreciind că, prin vânzarea unor societăţi viabile, statul va reuşi săfinanţeze la costuri mai reduse deficitul bugetar, au declarat surse apropiatenegocierilor, citate de Mediafax.

Şefulmisiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, a declarat săptămâna trecută, laViena, că următorul acord cu România va cuprinde ţinte clare privind arieratelecompaniilor de stat, întrucât rezolvarea acestei probleme va elibera resursesuplimentare pentru reluarea creşterii economice. Potrivit FMI, arieratelecumulate ale primelor zece companii de stat care înregistrează pierderi seridicau în noiembrie anul trecut la 7 miliarde de lei, inclusiv restanţeprivind obligaţiile bugetare.

Lasfârşitul săptămânii trecute, experţi din mai multe ministere şi consilieri aipremierului Emil Boc au discutat, la Palatul Victoria, despre noile bugete devenituri şi cheltuieli ale companiilor de stat, care urmează să fie aprobate deGuvern în formă finală în luna februarie.

MinisterulEconomiei a anunţat că va cere Guvernului un nou mandat pentru a iniţiaprivatizarea sau vânzarea de acţiuni minoritare la companiile din energie, pânăîn 2012, după ce a primit şi în anii anteriori astfel de împuterniciri, darfără rezultate notabile, estimând în continuare că poate atrage peste 10miliarde de euro.

Statular putea vinde acţiuni ale CEC, TAROM sau ale Poştei

Guvernula elaborat deja o serie de proiecte de hotărâre privind scoaterea pe bursă aunor pachete de acţiuni reprezentând 15% din Romgaz, Transgaz şiTranselectrica, ultimele două fiind deja în ringul bursier. Deşi nu se află pelista companiilor monitorizate, Guvernul analizează posibilitatea de aprivatiza sau de a vinde pachete de acţiuni şi în cazul CEC Bank, TAROM sauPoşa Română.

GrzegorzKonieczny, directorul general al Franklin Templeton şi managerul de portofoliual Fondului Proprietatea, estimează că Guvernul ar putea obţine, în următoriidoi ani, aproape 1,5 miliarde de euro din vânzarea de acţiuni ale unor companiide stat. În cadrul acordului actual, FMI şi Guvernul monitorizează evoluţiilefinanciare pentru zece companii de stat, respectiv Compania Naţională a Huilei,Termoelectrica, CFR SA, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şiDrumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrificare CFR, CompaniaElectrocentrale Bucureşti şi Administraţia Naţională a ÎmbunătăţirilorFunciare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-06-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image