2017-01-24 15:20


Încălzirea populaţiei, la mâna privaţilor

 |  21:00
Încălzirea populaţiei, la mâna privaţilor

Viscolul care a măturat jumătate de ţară, dar mai ales gerul care urmează să vină, pot lăsa România în frig. Tradiţional, iarna, când se răceşte puţin vremea, presiunea gazelor scade, iar ţarase trezeşte în frig. Anul acesta s-ar putea să fie situaţia şi mai grea. Nu mai există legea consumatorilor întreruptibili, iar firmele ar putea să nu mai vrea să renunţe la gazul lor pentru a fi direcţionat către populaţie.

Prognozele meteorologice anunţă geruri năprasnice după aceste zile de viscol, ceea ce va duce, inevitabil, la scăderea presiunii gazelor în reţele. Se pare că Ministerul Economiei a luat deja decizia de a redirecţiona o parte din gazele companiilor către consumul populaţiei, situaţia fiind valabilă pentru 14 zile.

Numai că legea care permitea acest lucru, fără penalităţi din partea statului, în detrimentul industriei, nu mai există. Consumatorii industriali ce se declarau întreruptibili puteau să rămână fără gaz oricând, dar îl primeau numai din producţia internă, care are un preţ de aproximativ trei ori mai mic decât cel de import. Între timp, această lege şi-a încetat valabilitatea, dar nu există nimic în loc, care să dea siguranţă alimentării cu gaz a populaţiei. Există doar un proiect de ordonanţă elaborat de Ministerul Economiei.

Gaz cu forţă majoră

Surse din domeniu au declarat că situaţia ar putea fi rezolvată prin declararea stării de urgenţă, sau forţa majoră valabilă în domeniul energiei electrice. Numai că, şi în acest caz, este nevoie de avizul Camerei de Comerţ care să confirme forţa majoră. În caz contrar, statul este bun de plată pentru pierderile pricinuite companiilor pentru că nu au putut funcţiona în parametri.

Astfel de situaţie are un precedent care a ajuns în justiţie. În toamna acestui an, Hidroelectrica a solicitat instituirea forţei majore din cauza secetei, ce nu-i permitea să onoreze contractele de energie încheiate. Avizul Camerei de Comerţ nu a fost semnat de preşedintele Mihail Vlasov, motiv pentru care partenerii care nu au mai primit toată cantitatea de curent contractată au acţionat în justiţie.

Până acum, companiile care trebuie să-şi reducă activitatea din cauza lipsei gazului nu au anunţat nici o pretenţie pentru pierderile suferite.

Bucureştiul ar fi păzit

Elcen, care asigură aburul pentru sistemul de termoficare din Bucureşti şi Constanţa, are ce-i trebuie pentru a asigura necesarul de energie termică pentru aceste două mari oraşe ale ţării, au declarat surse din cadrul companiei. Acestea au precizat că nivelul stocurilor de combustibili este la cel stabilit pentru această iarnă, iar compania are încheiate contracte pentru furnizarea de gaze. „Nu există plângeri în oraş. Elcen a livrat abur la temperatura solicitată”, au precizat sursele Elcen. Tot ele au adăugat că, tehnic, în aceste condiţii de temperaturi scăzute, presiunea gazului scade, motiv pentru care Elcen va trece pe păcură.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-06-03

TAGURI: Elcen, gaz, incalzirea_populatiei, forta_majora, Mihail_Vlasov, intreruptibiliComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image