2016-12-09 07:50

ECONOMIE


Înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica, blocată în instanţă. Băsescu vrea măsuri administrative în cazul companiilor energetice

 |  17:56
Înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica, blocată în instanţă. Băsescu vrea măsuri administrative în cazul companiilor energetice

Preşedintele Traian Băsescua cerut, în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii FMI, CE şi Băncii Mondiale, caviitorul acord cu Comisia să includă o verificare a prevederilor legislaţieiromâneşti privind fondurile europene, pentru a detecta problemele care duc laîntârzierea implementării proiectelor.

Şefulstatului a primit delegaţia comună a celor trei instituţii la palatul Cotroceni,ocazie cu care şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, s-a declarat mulţumit demodul în care România a urmărit atingerea ţintelor macroeconomice, în speciallegate de deficitul bugetar. "Sunt veşti foarte bune. Aţi depăşit puţinaşteptările în ceea ce priveşte bugetul. Trebuie să salut eforturiledumneavoastră în această privinţă şi acum încep să se vadă rezultateledeciziilor dificile luate anterior. De aceea suntem încrezători că ţintelepentru anul 2011 pot fi atinse", a declarat Franks.

Înschimb, acesta a atras atenţia că prelungirea în justiţie a disputei legate decrearea celor două mari companii energetice ar putea priva economia de un importantfactor de creştere. "Trebuie să fiţi siguri că investiţiile din sectorulenergetic vor duce la creşterea economiei, ar fi un factor important decreştere în economie. Dacă trebuie să aşteptaţi un an sau mai mult, s-ar pierdetimp preţios pentru a face acest sector mai modern şi pentru a stimulacreşterea economică", a apreciat reprezentantul FMI.

Preşedintelea fost de acord cu îngrijorările lui Franks şi a arătat că este necesară omăsură administrativă decât să se aştepte soluţionarea în justiţie a cazului."Avem o problemă cu companiile pe care Guvernul intenţionează să lecreeze. Sunt blocate în justiţie acum.Dacă luăm în calcul timpul necesarpentru ca justiţia să ia o hotărâre, este maibine să luăm o decizie administrativă pentru a nu bloca întregul proces",a spus Traian Băsescu.

Pe dealtă parte, preşedintele a apreciat că este nevoie de o analiză suplimentară alegislaţiei naţionale pentru a vedeadacă nu există obstacole care determină o implementare lentă a proiectelor cubani europeni, deşi numărul de proiecte aprobate este impresionat. "Dacămă uit la statisiticile CE, la numărul de proiecte aprobate suntem campioni, laimplementare suntem blocaţi. Ceva se întâmplă după aprobarea proiectelor (...)Am introdus o birocraţie mult mai mare, cu multe instituţii, care controleazăfără ca vreuna să o facă suficient de profund încât să corecteze lucrurile latimp. În al doilea rând, a fost o remarcă la Bruxelles cum că în loc să avempatru pagini care să justifice cheltuielile, avem 400 de pagini, dovada pentruo birocraţie extraordinar de mare. De aceea, cer introducerea în acordul nostrudin partea UE o verificare rapidă a legislaţiei ca să debirocratizăm controlulprocedurilor", a spus Băsescu.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-01-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image