2017-01-18 14:44

ECONOMIE


Inflaţia, la minimul ultimilor 20 de ani

 |  21:00
Inflaţia, la minimul ultimilor 20 de ani

Inflaţia anuală (decembrie la decembrie) a coborât în 2011 la 3,14%, nivelul minim al ultimilor 20 de ani, în principal ca efect al stagnării preţurilor alimentare, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Pentru prima dată în ultimii cinci ani, rata inflaţiei s-a încadrat în intervalul ţintit de Banca Naţională a României, de 2-4% pentru 2011. Inflaţia medie anuală, calculată pe bază de IPC şi IAPC, s-a plasat la 5,8%, adică peste nivelul din 2009, întrucât perioada de referinţă a cuprins prima jumătate din 2010, înainte de majorarea TVA de la 19 la 24%. Pe întreg anul trecut, mărfurile alimentare au avut în medie scumpiri de sub un punct procentual (0,95%), în timp ce preţurile la mărfurile nealimentare şi servicii au crescut cu 4,45% şi 4,23%. În structură, însă, unele mărfuri alimentare au avut scumpiri semnificative, chiar la produse de bază, cum ar fi zahărul (+18,65%) sau ouăle (+15,37%).  Tarifele la energia termică au adus cele mai importante scumpiri de anul trecut, fiind mai mari în medie cu 24,8% faţă de decembrie 2010, urmate de biletele CFR, al căror preţ s-a scumpit cu 19,68%. Scumpiri ample şi cu efect semnificativ în consumul populaţiei s-au mai înregistrat la combustibili (8,37%), tutun (6,5%) şi energie electrică (6%). Majorări cu peste 5% ale preţurilor s-au mai consemnat în 2011 şi la alte alimente de bază: făină (8,1%), mălai (6,16%), lapte de vacă şi ulei (5,5%), pâine (5,1%). Contrar evoluţiei anuale, alimentele au avut în decembrie cea mai mare creştere de preţuri, cu 0,4%, fiind urmate de servicii, cu 0,3% şi mărfuri nealimentare (+0,1%).  Ţinta de inflaţie a BNR pentru 2012 este 2,5% plus/minus un punct procentual.

Pogonaru: Presiunile dezinflaţioniste vor continua

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru, a spus că presiunile dezinflaţioniste vor continua în lunile următoare, în urma influenţelor capacităţilor de producţie existente şi a anului electoral. “De la finalul anului trecut economia se confruntă cu o creştere a consumului şi a investiţiilor. Este posibil ca acest trend să continue şi pentru că este un an electoral. În aceste perioade există întotdeauna o balanţă între relaxarea inflaţiei ce poate fi cauzată de anul electoral şi de ceilalţi factori care influenţează economia”, a afirmat Pogonaru.

Agathon: Ţinta BNR pentru 2012, realizabilă

Ţinta de inflaţie de 3% stabilită de Banca Naţională a României pentru anul 2012 este un obiectiv ce pare realizabil, a declarat Dan Matei Agathon, vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR).  “Având în vedere că rata anuală a inflaţiei a fost de 3,14% în decembrie 2011, atunci ţinta de inflaţie de 3% - stabilită de Banca Naţională a României pentru anul 2012 - pare un lucru realizabil. În mod general, o economie e sănătoasă atunci când inflaţia poate fi controlată. La nivel european, ţinta Băncii Centrale Europene pentru anul 2012 este de numai 2%, date similare fiind incluse şi într-o proiecţie economică realizată de zece grupuri gigantice europene”, a afirmat Dan Matei Agathon.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-12-11

TAGURI: inflatie, BNR, BCE, AOAR, ACPR, recordComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MEMBER
08 Oct 2012

Salut. Si eu tocmai m-am intros de 1 saptamana din zona Tusnadului unde m-a s intoarce chiar acum. O liniste inimaginabila, un aer pe care din pacate n u-l vom avea niciodata la oras, si nu in ultimul r and frumusetile regiunii. Lacul Sfanta Ana este di n fericire vizitat nu doa r de romani, sau de local nici ci si de straini. To tusi avand in vedere ca s e plateste si o taxa de i ntrare, nu ar strica repa rarea drumului cam plin d e gropi. Recomand cu desa varsire oricui sa mearga in zona!

Adauga un comentariu

Random image