2018-11-15 06:28


Infractorii informatici preferă băncile

 |  21:33
Infractorii informatici preferă băncile

Uniunea Europeană a fost asaltată de atacuri informatice, astfel că a decis să treacă la măsuri cât mai dure împotriva celor care nu dau pace mediului online. De aceea, hackerii vor avea parte de pedepse mai mari cu privarea de libertate. Totodată, s-a constatat că fiecare al cincilea atac informatic înregistrat în perioada mai 2012-aprilie 2013 a avut ca ţintă utilizatori ai băncilor sau ai altor organizaţii financiare. Datele au reieşit în urma unui studiu despre evoluţia ameninţărilor de tip phishing, desfăşurate de specialiştii Kaspersky Lab.

Potrivit Kaspersky Lab, 20,64% din totalul ameninţărilor de tip phishing înregistrate în perioada mai 2012 - aprilie 2013 au avut ca ţintă conturi ale băncilor şi ale altor organizaţii financiare din întreaga lume.

Datele colectate prin intermediul Kaspersky Security Network sunt confirmate indirect de către bănci: potrivit rezultatelor unui studiu global realizat în primăvara anului 2013 de B2B International în parteneriat cu Kaspersky Lab, aproximativ 37% dintre băncile intervievate fuseseră afectate de atacuri de phishing cel puţin o dată în cele 12 luni anterioare.

Nu este surprinzător faptul că industriile de banking şi e-commerce au atras atenţia nedorită a infractorilor: chiar şi un simplu atac asupra motoarelor de căutare, a reţelelor sociale sau a e-mailului poate colecta date personale. Pentru a obţine profit, infractorii cibernetici trebuie să găsească cumpărători pentru aceste informaţii. Cu toate acestea, folosirea cu succes a paginilor false de online banking sau de cumpărături poate duce la câştiguri directe pentru scammeri.

Simpla instalare a unui produs de securitate care să dispună de funcţiile necesare pentru securizarea operaţiunilor financiare îi va proteja chiar şi pe cei mai neexperimentaţi dintre utilizatori în timpul efectuării tranzacţiilor online.

Pedepse

Infractorii din mediul cibernetic vor primi pedepse mai drastice în UE, conform noilor reguli adoptate de Parlament săptămâna trecută, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene. Proiectul de directivă, agreat deja informal cu statele membre, are ca obiectiv facilitarea măsurilor de prevenire și creștere a cooperării între poliție și sistemele judiciare. În situația unui atac cibernetic, statele membre UE vor fi obligate să răspundă cererilor urgente de ajutor în termen de opt ore, precizează documentul.

Proiectul de directivă cere statelor UE să stabilească pedeapsa maximă la nu mai puțin de doi ani pentru infracțiuni de accesare sau interferență ilegală cu sistemele de informații, de interferență ilegală cu datele, de interceptare ilegală a comunicațiilor sau de producere sau vânzare intenționată de instrumente care să ajute la comiterea acestor infracțiuni. Cazurile “minore” sunt excluse, însă depinde de fiecare stat să stabilească ce reprezintă un caz “minor”.

Proiectul aprobat de PE impune sancţiuni şi împotriva firmelor răspunzătoare pentru infracțiunile comise în beneficiul lor, cum ar fi angajarea unui hacker care să obțină acces la bazele de date ale unui competitor. Pedepsele pot viza excluderea de la contracte publice sau chiar închiderea activităţii, se arată în comunicat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-07
Citeste si:
Haker de 19 ani, arestat
Hakerii chinezi au preluat controlul sistemelor Ministerului de Finanţe şi Consiliului Trezoreriei canadiene
Autorităţile italiene şi Poliţia Română au destructurat o reţea de hakeri

TAGURI: infractori, haker, banci, PE, pedepse
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...