2017-01-19 19:16

ECONOMIE


Înregistrări record de produse tradiţionale

 |  14:38
Înregistrări record de produse tradiţionale

Ministerul Agriculturii a atestat anul trecut 1.050 de produse tradiţionale, de 3,7 ori mai multe faţă de anul anterior, şi a înregistrat 190 de operatori economici tradiţionali, potrivit datelor furnizate de minister. În 2010 au fost atestate 279 de produse alimentare tradiţionale.

„În România există zone care păstrează zestrea produselor tradiţionale, zone montane şi submontane considerate ca bazin de identificare a produselor agricole şi/sau alimentare ce pot dobândi protecţie la nivel naţional şi comunitar, care au aproximativ 50% din produsele tradiţionale atestate, cum ar fi judeţele Argeş, Sibiu, Satu Mare, Maramureş”, arată ministerul de resort, precizează NewsIn.

Principale categorii atestate anul trecut sunt cele din carne şi produse din carne, lapte şi produse din lapte, produsele de panificaţie, miere, băuturi, legume - fructe, peşte şi produse din peşte.

Totodată, în perioada 2005 - 2011 au fost atestate 3.853 de produse alimentare tradiţionale. Din totalul de 3.850 de produse tradiţionale atestate şi înregistrate la nivel naţional, ponderea cea mai mare o reprezintă produsele lactate (1.360), urmată de produsele din carne (1.059).

Ministerul Agriculturii precizează că s-a dezvoltat de câţiva ani o nişă de piaţă pe care agenţii economici din mediul rural o valorifică. “Aceştia realizau produse după reţete vechi din generaţie în generaţie, valorificându-le din gospodăria proprie. Prin cadrul legislativ existent, produsele agricole şi alimentare pot dobândi protecţia denumirilor de origine, a indicaţiilor geografice şi specialităţilor tradiţionale garantate”, susţin reprezentanţii ministerului.

Solicitarea operatorilor economici privind atestarea şi înscrierea produselor tradiţionale în Registrul de atestare produse tradiţionale este voluntară. Aceştia pot beneficia de sprijin financiar doar prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), Măsura 121 "Modernizarea exploataţiilor agricole”, pentru investiţii în modernizarea şi dotare unităţilor de producţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-07

TAGURI: produse traditionale, inregistrariComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image