2019-03-24 23:40


INS: Creșterea economică, revizuită în scădere

 |  12:24
INS: Creșterea economică, revizuită în scădere

Institutul Național de Statistică (INS) a revizuit în ușoară scădere, la al doilea set de date preliminare privind evoluția produsului intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an, creșterea economiei României pe cifre ajustate sezonier, noile estimări indicând un avans al PIB de 1,5% față de trimestrul anterior, principala modificare fiind reevaluarea în jos a valorii investițiilor realizate în primul trimestru.

Primele date preliminare, publicate de INS la jumătatea lunii mai și reconfirmate în iunie, arătau că economia românească a crescut în primul trimestru din acest an cu 1,6% față de trimestrul precedent și cu 4,2% față de trimestrul I 2015, pe date ajustate în funcție de factorii sezonieri, scrie News.ro.

Datele publicate vineri marchează o ușoară revizuire în scădere a ratelor de creștere pe seria ajustată sezonier, la 1,5% față de trimestrul precedent și la 4,1% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În schimb, INS a menținut la 4,3% rata de creștere a economiei românești pe seria brută. Datele reconfirmă că economia fost susținută în primul trimestru de avansul puternic al consumului populației.

În date ajustate sezonier revizuite, valoarea PIB pentru primul trimestru a fost de 184,37 miliarde lei, echivalent cu circa 41,4 miliarde euro. Valoarea a fost revizuită în scădere, de la nivelul de 185,74 miliarde lei avansat în 7 iunie de INS.

Compararea datelor economice din primul trimestru al acestui an cu cele din aceeași perioadă din 2015 este influențată și de reducerea TVA la alimente de la 24% până la 9%, de la 1 iunie 2015.

Datele INS publicate vineri mai arată că formarea brută de capital fix, un indicator al investițiilor din economie, a crescut în primul trimestru cu doar 2,3% față de perioada ianuarie-martie 2015.

Cifrele privind acest indicator al investițiilor au fost puternic revizuite în scădere, datele preliminare din iunie arătând un avans mult mai mare, de 7%.

În schimb, cifrele privind contribuția la formarea PIB a exportului net, un indicator care ține seama de evoluția exporturilor și importurilor în perioada analizată, au fost revizuite pozitiv, de la -3,4% la -2%.

Pentru întregul an 2016, Fondul Monetar Internațional (FMI), Comisia Europeană și Guvernul României estimează un avans economic de 4,2%, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) mizează pe o creștere de 4%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-07-08

TAGURI: ins, crestere economica, pib, investitii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...